(KURIR TV) SPEKTAKL U BATAJNICI, ZAGRMELO NEBO NAD SLOBODNIM BEOGRADOM: Obeležena godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ruski Striži zagospodarili vazduhom!
Foto: Vladimir Šporčić, Kurir TV

Centralni događaj "Oslobođenje 2017" na batajničkom aerodromu

(KURIR TV) SPEKTAKL U BATAJNICI, ZAGRMELO NEBO NAD SLOBODNIM BEOGRADOM: Obeležena godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ruski Striži zagospodarili vazduhom!

Beograd -

BEOGRAD - Centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas je prikaz "Oslobođenje 2017" na kojem će građani videti više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

Kurir TV nalazi se na aerodromu u Batajnici odakle uživo prenosi vojnu vežbu.

14.09 - "Neka je slava borcima i svima koji su dali život za Beograd. Neka živi slobodna Srbija! Živela Srbija, živela vojska Srbije", završio je svoje obraćanje predsednik.

14.08 - "Bićemo otvoreno za svakoga ko dođe kao prijatelj. Da nas niko ne tera da se stidimo svojih ratova i slobode, jer smo je zaslužili svojom krvlju, a ne tuđom. Slavićemo današnji dan uvek, zajedno sa našim ruskim prijateljima, sa onima koji su oslobađali Beograd i ginuli za slobodu", dodao je Vučić.

foto: Kurir TV

14.06 - Svima mora da bude jasno ono što sam nekoliko puta istakao, Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne misli da pregovaramo zato što se plašimo", istakao je Vučić.

14.01 - Počelo obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

13.46 - Prodefilovali su i pešadijski ešaloni Vojske Srbije za protivteroristička i izviđačka dejstva, ali i motorizovani ešaloni, u čijem sastavu su terenska vozila i čamci kineske proizvodnje za prevoženje ronilačkih timova.

foto: Kurir TV

13.36 - U nastavku vežbe u nebo su se vinuli avioni "Mig 29" Vojske Srbije, izuzetnih manevarskih sposobnosti, namenjeni lovačko-presretačkim dejstvima.

foto: Printscreen

Njihov nalet praćen je desantom padobranske jedinice VS.

foto: Printscreen

13.12 - Poseban spektakl za sve prisutne na batajničkom aerodromu bio je letački program ruske akrogrupe "Striži".

foto: Vladimir Šporčić

Njihov impresivni manevar, 9 puta teži nego u normalnim uslovima, pozdravljen je burnim aplauzom i ovacijama.

foto: Vladimir Šporčić

Komandir leta prikazao je akrobaciju sa nosem na gore, nakon čega se letilica obrušila vertikalno, što predstavlja krajnu granicu aviona.

foto: Vladimir Šporčić

12.56 - Usledio je nalet 6 aviona domaće proizvodnje tipa "Lasta 95" i helikoptera "MI 17" i "MI 8".

foto: Kurir TV

12.47 - Pripadnici Vojske Srbije demonstrirali su i proveru nivoa radijacije u zemljištu korišćenjem Gajgerovog brojača.

foto: Kurir TV

12.35 - 30 specijalaca Vojske Srbije izvelo je potom padobranski desant, padobranima koji zahtevaju veoma visok nivo obučenosti.

foto: Printscreen

12.28 - Specijalci su predstavili vežbu kontrolisanog izvođenja eksplozije pomoću balističkog prstena, kako bi se eliminisala štetna dejstva udarnog talasa.

foto: Kurir TV

12.15 - Vojska Srbije predstavlja najbolje što ima - naoružanje srpskih jedinica i deo operativnih aktivnosti, a nad Batajnicom nadleću avioni i helikopteri.

foto: Printscreen/Kurir TV

Na vežbi je prva izvedena radna operacija, dejstvo specijalnih snaga u oslobađanju građana, odnosno rešavanju talačke krize, a nebo nad Beogradom nadleću i borbeni avioni tipa "Orao".

foto: Kurir TV

12.00 - Vežba je otpočeta tačno u podne svečanim intoniranjem državne himne "Bože pravde".

foto: Kurir TV

Smotra garde izvršena je uz koračnicu "Pozdrav komandantu" u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

foto: Vladimir Šporčić

Prikazu "Oslobođenje 2017" prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora...

foto: Tanjug/Rade Prelić
foto: Tanjug/Tanja Valič

Danas će u Batajnici biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije.

Srpski vojnici predstaviće borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

foto: Vladimir Šporčić

Centralni deo deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu "1.500", opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima.

(VIDEO) MIGOVI, STRIŽI, TALAČKA KRIZA: Evo šta će sve Vojska Srbije pokazati na vojnoj paradi u petak!

Avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica - Migovi 29, avioni tipa "Orao", G4 i "Lasta", kao i borbeni helikopreti.

foto: Vladimir Šporčić

Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost, a u prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski "Striži".

(Kurir.rs/Foto: Vlada Šporčić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track