ŠABIĆ POKRENUO POSTUPAK NADZORA ZBOG SENIOR KARTICA: Gradske vlasti da daju odgovore na pitanja koja javnost već postavlja
Foto: Filip Plavčić

ko je doneo odluku

ŠABIĆ POKRENUO POSTUPAK NADZORA ZBOG SENIOR KARTICA: Gradske vlasti da daju odgovore na pitanja koja javnost već postavlja

Beograd -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je povodom projekta "Senior kartice" pokrenuo postupak nadzora Gradske uprave Beograda u primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U saopštenju se navodi da se povereniku zbog projekta "Senior kartica" koji su juče predstavili predsednica Vlade i gradonačelnik Beograda, obratio veći broj novinara pitanjima u vezi sa tim projektom, ali da se informacije moraju tražiti od gradskih vlasti, a tek u slučaju da ih one uskrate, stiče se pravo na podnošenje žalbe povereniku.

Dodaje se da poverenik očekuje da će gradske vlasti dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena, kao što su: koji organ i kada je doneo odluku o projektu, da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima kartice, šta konkretno znači da su "prve" kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju, da li to znači da će penzioneri za "druge" kartice plaćati.

Poverenik je kazao da ne dovodi u pitanje značaj nastojanja da se životni uslovi penzionera poprave i da načelno podržava takve aktivnosti, ali da one ne smeju biti predmet nikakvih provizornih akcija, "reklamnih", političkih ili ličnih promotivnih aktivnosti, a pogotovo ne mogu biti opravdanje za nepoštovanje zakona.

"Uvidom u Centralni registar, utvrdjeno je da Gradska uprava grada Beograda, kao rukovalac podataka, iako je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima 'Senior kartice'", naveo je povernek.

foto: Kurir

Kako se dodaje, Gradska uprava takodje nije, iako je i to njena zakonska obaveza, prethodno ; obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju kažnjive prekršaje. Poverenik je naložio Gradskoj upravi da se u roku od tri dana izjasni o pitanjima koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka koje su preduzete.

Po okončanju postupka nadzora, poverenik će o utvrdjenim činjenicama i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

Na predstavljanju senior kartica gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će penzioneri u Beogradu od 1. novembra moći da koriste personalizovane senior kartice kojima će ostvarivati brojne popuste pri plaćanjima u gradskim preduzećima, javnim preduzećima, pojedinim domovima zdravlja i nekim privatnim firmama.

foto: Shutterstock

Kako je rekao, grad će snositi sve troškove izrade i distribucije Senior kartice.

Mali: Sve u vezi sa projektom Senior kartica radimo u skladu sa zakonom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je povodom projekta "Senior kartica" zbog kojeg je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo nadzor Gradske uprave Beograda u primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, izjavio da se sve u vezi sa tim projektom radi shodno zakonskim propisima.

Mali je novinarima u Beogradu kazao da ne veruje "u zlu nameru" Šabića, ali da način na koji je komentarisao projekat pokazuje da ne razume ono što Beograd radi.

foto: Nebojša Mandić

"Drago mi je što je gospodin Šabić komentarisao senior kartice, a komentarisao je nerazumevajući ono što smo mi radili. Treba napraviti razliku izmedju Kluba, dakle kompanija koje su deo Kluba penzionera i izrade samih kartica, odnosno baze podataka", rekao je Mali i dodao da će sve senior kartice biti besplatne.

Mali je rekao da je juče najavljen projekat "Senior kartica", da je danas podnesen zahtev za izradu e-baza i da će nakon toga početi nabavka za softver za te kartice.

"Nismo prekršili nikakav zakon, jer smo tek juče predstavili te kartice koje će biti efektuirane od 1. novembra, kada će gradjani dobiti privremene kartice, kada se završi tender, izrada baza podataka, a shodno pozitivnim zakonskim propisima, tada ćemo to i deliti", rekao je Mali i dodao da se poštuju svi zakonski propisi.

Mali je demantovao informacije da senior kartice neće biti dostupne stanovnicima opština Novi Beograd i Stari grad.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track