(FOTO) OVAKO ĆE IZGLEDATI KARAĐORĐEVA: Radovi počinju na leto
Foto: Beoinfo

Glavni urbanista Milutin Folić

(FOTO) OVAKO ĆE IZGLEDATI KARAĐORĐEVA: Radovi počinju na leto

Beograd -

BEOGRAD - Uređenje Karađorđeve ulice počeće sledećeg leta, rekonstrukcija će imati dve faze, a radovi bi trebalo da traju oko 180 dana, najavio je glavni urbanista Milutin Folić. - Centar Beograda sa pešačkom zonom konačno se spušta na dve velike reke. Jedan koridor ide od Kalemegdana preko nove pasarele kod Beton hale. Drugi prilaz biće od Sava promenade preko rekonstruisane Karađorđeve ulice - rekao je Folić za Novosti i dodao da je decenijama bila ruglo Beograda.

foto: Beoinfo

- Počeli smo da je uređujemo tako što smo obnovili fasade. Sada hoćemo da sredimo kolovoz koji je pun rupa. Stara železnička pruga oko Kalemegdana biće izmeštena krajem 2018. godine. Železnički tunel će postati prostor za javne, kulturno-umetničke i komercijalne sadržaje - precizirao je Folić.

foto: Nebojša Mandić

Mračan park uz pristanište biće urađen po svetskim standardima, a mračna ulica od Brankovog mosta do Kalemegdana dobiće novo, jače javno osvetljenje. Tramvajske šine pomeraju se ka reci, kao i kompletna ulica. Planirano je da trotoari pored zgrada budu prošireni od četiri do pet metara, popločani granitnim pločama, kao i da se ožive lokali u prizemlju zgrada, koji su sada prazni.

foto: Beoinfo

Na strani uz Kosančićev venac biće drvored. Baštice se popločavaju kamenim kockama, a grad će iz svojih sredstava nastaviti obnovu fasada. Folić je podsetio na turistički značaj uređenja Karađorđeve jer svi strani turisti koji kruzerima dođu u Beograd, prvi utisak o našem gradu stiču u kvartu oko pristaništa. I šetalište uz Savu biće oslobođeno saobraćaja.

(Kurir.rs/Beoinfo/Večernje novosti/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track