PROTEST U SUBOTU ZBOG RADOVA U SKADARSKOJ: Šetnja za spas Skadarlije
Foto: Beoinfo

akcija pokreta za preokret

PROTEST U SUBOTU ZBOG RADOVA U SKADARSKOJ: Šetnja za spas Skadarlije

Beograd -

Pokret za preokret organizovaće u subotu, 25. novembra, akciju "Šetnja za spas Skadarlije", kojom će pokušati da skrene pažnju na, kako smatraju, uništavanje te zaštićene kulturno-istorijske celine i neadekvatnu restauraciju te beogradske ulice.

"Gradska vlast Beograda uništava Skadarliju, zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, tako što bez valjane dokumentacije, umesto stare kaldrmu na asfaltiranu podlogu postavlja bele oblutke i time trajno narušava autentičnost ovog svetski poznatog dela grada.

Dosadašnja kaldrma doneta je 1968. godine sa Pašinog brda (Lekinog), a pretpostavlja se da potiče iz turskog vremena i perioda pre Prvog srpskog ustanka", navodi se u saopštenju tog pokreta.

Pokret je naveo da je gradonačelniku pre deset dana uputio pitanje na osnovu kog akta je započetno parterno uredjenje Skadarlije ali da odgovor nije stigao, zbog čega će početkom naredne nedelje tužilaštvu podneti krivičnu prijavu zbog uništavanja kulturnog nasledja. Akcija počinje u subotu u 12 časova, ispred Kuće Djure Jakšića.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Beoinfo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track