POTPISANI UGOVORI SA KINEZIMA: Beograd sređuje probem otpadnih voda i gradi toplovod Obrenovac-Novi Beograd
Foto: Fonet/Vlada Srbije

radovi u beogradu

POTPISANI UGOVORI SA KINEZIMA: Beograd sređuje probem otpadnih voda i gradi toplovod Obrenovac-Novi Beograd

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali danas je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti potpisao sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja, kao i Ugovor o izgradnji toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Mali je potpisao Sporazum o sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda sa glavnim zastupnikom Kineske inženjerske mašinske korporacije CMEC za zemlje Centralne i Istočne Evrope Liom Sjućangom, a za toplovod sa predstavnikom kompanije Pauer konstrakšn korporejšn Jangom Fenom, prenosi Beoinfo.

Kada je reč o otpadnim vodama, one u potpunosti idu u Savu i Dunav, što je potpuno neprihvatljivo, a mi smo skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine, rekao je Mali.

Taj ugovor podrazumeva i završetak izgradnje interceptora, o kome se govori još od 1980. godine. Njegov značaj je u podizanju nivoa komunalnog standarda grada i higijensko-sanitarnih uslova grada. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona evra, dodao je Mali.

Govoreći o ugovoru koji se odnosi na izgradnju toplovoda, Mali je rekao da će taj projekat doneti velike uštede Beogradskim elektranama. Toplu vodu koju proizvodi TENT u Obrenovcu koristićemo za grejanje građana u Beogradu. Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat se isplati u roku od pet godina, naglasio je Mali.

Mali je rekao da se početak radova očekuje u drugoj polovini 2018. godine, a vrednost projekta je 190 miliona evra.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Fonet/Vlada Srbije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track