NEDELJA TOPLICE U BEOGRADU: U okviru manifestacije održana tribina o Topličkom ustanku
Foto: Kurir

da se ne zaboravi

NEDELJA TOPLICE U BEOGRADU: U okviru manifestacije održana tribina o Topličkom ustanku

Beograd -

U okviru manifestacije „Nedelja Toplice u Beogradu“ koja se održava u svečanim prostorijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, u utorak 12.12.2017.god. uspešno je održana tribina „Toplički ustanak 1917“.

Učesnici tribine bili su otac Slavko Papić,vojni sveštenik, dr Vidoje Golubović iz Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, i pukovnik Miroslav Vulić član Udruženja Topličana u Beogradu,

Tribina je bila veoma posećena i pored organizatora, prisutni su bili i zaintersovani građani.

Slušaoci su na tribini upoznati sa dešavanjima u Srbiji tokom Topličkog ustanka. Po rečima govornika, srpsko stanovništvo se tada suočilo sa režimom koji je neprimeren u istoriji ratovanja na prostoru Evrope. U Topličkom kraju,koji je bio prostor bugarske okupacione zone, bugarske snage su konstantno uništavale sve što je srpsko.

Bugari su nametali nasilnu mobilizaciju srpskih mladića radi borbe protiv svojih sunarodnika, ubijali srpsko sveštenstvo, zabranjivali korišćenje srpskog jezika i običaja i drugo. Kada je došlo do kulminacije nezadovoljstva, na prostoru Toplice i Jablanice formiraju se gerilski odredi, vođeni slobodarskom tradicijom komitskog pokreta, koji su nameravali vojnički da odgovore na režim okupatora.

Jezgro ustanka se iz podkopaoničkih sela ubrzo proširilo i na druge geografske prostore jugozapadne Srbije, i stvorena je ustanička vojska na čijem čelu je bio vojvoda Kosta Vojinović. Pojedinačne gerilske akcije srpskih ustanika su prerastale u organizovane sukobe sa okupatorom.

U nastavku, učesnici ove tribine su detaljno govorili i o stradanju dece, žena,nedužnih civila, sveštenika, kao i o aktivnostima Bugarske i Austro-Ugarske monarhije u cilju gušenja ustanka.

Toplički ustanak je bio jedini na teritorijama okupiranih od strane Centralnih sila. Na kraju tribine, navedeno je da je važno govoriti o Topličkom ustanku, da se ne zaboravi sve što su okupacione snage učinile nedužnom stanovništvu Toplice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track