REAGOVANJE AUSTRIJSKE FIRME: Informacija o prodaji hotela Slavija za 400 evra nije istinita i potpuna
Foto: Zorana Jevtić

odgovor

REAGOVANJE AUSTRIJSKE FIRME: Informacija o prodaji hotela Slavija za 400 evra nije istinita i potpuna

Beograd -

BEOGRAD - Povodom teksta koji je preneo Kurir, a objavio list Danas, da bi Hotel Slavija luks u samom centru Beograda uskoro mogao da bude prodat po ceni od 420 evra za kvadrat, i to zbog navodnog duga koji je bez veštačenja utvrdilo Arbitražno veće, oglasilo se Advokatsko ortačko društvo - Iustitia, inače punomoćnik austrijske firme Fil Šar.

Oni tvrde da je informacija koju je objavio list Danas neistinita i nepotpuna. Odgovor prenosimo u celosti:

foto: Dragan Kadić

"Prednju informaciju od 19.12.2017. ”Izvršitelj prodaje Slaviju za 400 evra po kvadratu” koju ste bez saslušanja strane koje se ona izvorno tiče objavili u medijima je neistinita, nepotpuna i netačna.

Nakon što je izvršni dužnik Slavija hoteli d.o.o. Beograd, tačnije njen direktor V. Jovićević potrošio sve pravne ”argumente”, tj. zloupotrebe svih procesnih prava, opstrukcija, posegao je kà grubim medijskim manipulacijama, obmanjivanjem javnosti, pritiscima na javnog izvršitelja, što je podjednako dosledno činio i u arbitražnom postupku. V. Jovićević je sudeonik svih dešavanja, lično je potpisao arbitražnu klauzulu, lično jemčio ispunjenje ugovora, dobijanje dozvole za rad kazina, lično izabrao svog arbitra po svome nahođenju prema slovu arbitražne klauzule, kao što je učinio izvršni poverilac, te oni onda izabrali trećeg člana Arbitraže ad hoc striktno po ”slovu” Aneksa 11, a Arbitraža je jednoglasno donela Odluku koja po Zakonu o arbitraži i Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ima pravni narav izvršne isprave. Arbitražna Odluka kao konačna i izvršna isprava ima preko 100 str. pa je neumesno navesti njen sadržaj, ali je izvršni dužnik podneo tužbu za njen poništaj s predlogom za određivanje privremene mere, ali je Privredni sud Beograd pravnosnažno odbacio (Prilog 1: Rešenja). Uz to, tužba - ne zadržava izvršenje.

foto: Dragan Kadić

Pošto je pokrenut izvršni postupak izvršni dužnik je izigravao zakon i zapao u domen inkriminacije, tako što je osnovao novu firmu pod nazivom Nova Slavija hoteli d.o.o. sa istim sedištem, delatnošću, direktorom i osujetio izvršnog poverioca da se naplati sa računa. (Prilog 2: Krivična prijava, APR).

Izvršni poverilac se naravno nije hteo namirivati prodajom hotela, nego plenidbom sredstava sa računa izvršnog dužnika (i sâm izvršni dužnik tvrdi da sam ostvaruje godišnji promet od 3 miliona evra, dok je na računu, sve vreme stanje 0-nula) zbog čega je prvobitno blokirao račune izvršnog dužnika, želeći da izbegne proces prodaje nepokretnosti. Ali, izvršni dužnik nezakonito osujetio takav način namirenja pomenutim nezakonitim osnivanjem lažne Nove Slavije sa jasnim lukrativnim ciljem. Posle toga se izvršni poverilac opredelio na namirnje prodajom hotela, a onda je, nakon prve i druge procene izvršni dužnik pretio štrajkom radnika, iako je upravo u to vreme sve radnike nezakonito prebacio u lažnu Novu Slaviju, pa u izvršnom dužniku nije uopšte bilo radnika. Zato se izvršni poverilac opredelio da izvršnu tražbinu namiri iz cene postignute prodajom hotela i zatražio da javni izvršitelj angažuje renomiranog procenitelja Jones Lang LaSalle d.o.o. (JLL) na koju procenu izvršni dužnik je dao primedbe, pa je sprovedeno i superveštačenje proceniteljske kuće sa međunarodnom reputacijom - Colliers.

foto: Nebojša Mandić

Izvršni dužnik je i na ovu procenu prigovorio ”nudeći sopstvenu procenu hotela od preko 9.mil. evra” i umesto referentnih procena kojim je javni izvršitelj izložio izvršnog poverioca, van pravila prakse, pravne doktrine javni izvršitelj je prihvatio procenu samog izvršnog dužnika?! (Prilog 3: Zaključak).

Pre toga izvršni dužnik je tražio odlaganje izvršenja na deplasiran period, ali mu je javni izvršitelj, istina na određen period, s kojim se čak i izvršni poverilac složio. Treba još istaći i da je Skupština izvršnog dužnika izjavila pisani podnesak kojim nije nijednom rečju osporila dug, već zahtevala vreme kako bi se iznašao način vraćanja duga, i s traženjem iznosa svekupnog potraživanja izvršnog poverioca. (Prilog: Akt Skupštine izvršnog dužnika od 4.10.2017.). Izvesno pred krivičnim progonom izvršni dužnik i njegov direktor V. Jovićević, sad traže od javnog izvršitelja deblokadu računa stvarne firme Slavija hoteli d.o.o. iako od juna o.g. nesmetano posluju preko lažne firme Nove Slavije hoteli d.o.o. osnovane isključivo u cilju oštećenja poverilaca, zbog čega su zapali u kriminalnu sferu, s jedne strane, a s druge, zato što je nadležni resor Vlade RS kako sledi iz informacije uvideo da je ”Poslovodstvo odgovorno za prava i obaveze”, da ”nepoštovanje svih prava i obaveza u pravnom prometu odgovornost snosi samo društvo (Slavija hoteli d.o.o.), odn. organi upravljanja, otud ovde ponajviše i direktor V. Jovićević.

V. Jovićevićev istorijat odnosa dobrog privrednika, zaštitnika zaposlenih (koje katkad i fizički bije), opštepoznatih činjenica čiji je i otkad ”kadrovik”, te opštepoznate poslovične maksime koja govori koji se i kakvi profili kriju iza tobož zaštitnika državne imovine kaže susedni hotel stare Slavije koji je direktor V.J. ”pažnjom dobrog privrenika” doveo u stanje da je on postao sinonim rugla hotela u Beograda. Izvršni dužnik se dodatno pokriva ”interesima privatizacije”, što je datom kontekstu jako sumnjivo, pa punomoćnik izvršnog poverioca smatra da se ovim zakonomernom postupkom naplate očito ”kvare” ili remete raznovrsne ”kombinacije”, benefiti koje je želeo direktor dužnika, ali i grupacija koja ga prati.

foto: Kurir/Milica Jeremić

Zato se ovakvim medijskim nastupima direktor V.J. opredelio da ”donese i objavi svoju presudu” kako bi izbegao konsekvence, manipulacijom javnog mnjenja po principu ”Prozora Overtona” oca današnih ”spin doktora” čiji se metodi prepoznatljivo ogledaju s ciljem iskrivljivanja i izobličavanja ljudskih svesti što čine nametanjem neistina, poluistina i golih izmišljotina što je iz priloženog najupečatljivije.

Smatramo da se novinari vašeg dnevnog lista nisu rukovodili Kodeksom novinara Srbije (Uputstva i smernice 4. izdanje 2015.) u primeni osnovnih novinarskih standarda istinitosti izveštavanja, novinarske pažnje i audiatur et altera pars –neka se čuje i druga strana, budući da osnovni novinarski standard podrazumeva tačno, objektivno i potpuno izveštavanje što je u ovom slučaju zaobiđeno. Konkretno, izopšten je upravo onaj ključni faktor tj. titular izvršne tražbine/poverilac, odn. njegov punomoćnik, čime je Kodeks prekršen.

foto: Zorana Jevtić

Punomoćnik izvršnog poverioca naglašava da jedino on ima apsolutno pravo da iskaže nezadovoljstvo i da predstavi mnoge pogodnosti koje su priuštene izvršnom dužniku, najpre Odlukom Arbitražnog veća kojom su više nego sedmostruko ”srezani” krajnje osnovani kumulirani po više osnova tužbeni zahtevi, a sada još dodatno nezadovoljstvo razvlačenjem postupka javnog izvršitelja i skandaloznim prihvatanjem cene hotela koju je dužnik nametnuo javnom izvršitelju svog revizora, bez ikakve međunarodne reputacije.

Izvršni dužnik je potpuno obmanuo javnost, ali znamo da će to javnost kao i pravnost, prepoznati.

Zaključno, svako onaj ko hože da vidi i sagleda stvari onakve kakve jesu, proizilazi eksplicitnim da se izvršni dužnik neprestano služio zloupotrebama najmaštovitije prirode, umesto da jednostavno izmiri ono što je dužan. To su fakta koja se ne mogu prenebregnuti, i što bi stari Rimljani rekli – pametnome dosta.

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track