SVEČANOST NA KOLARCU: Stigao novi koncertni klavir, dar dobrotvora iz celog sveta
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Akcija trajala više od tri godine

SVEČANOST NA KOLARCU: Stigao novi koncertni klavir, dar dobrotvora iz celog sveta

Beograd -

BEOGRAD - U Kolarčevoj zadužbini u Beogradu danas je svečano predstavljen novi klavir za čiju su kupovinu prikupljena sredstva dobrotvornim koncertima širom sveta uz slogan "88 prijatelja za 88 dirki".

Povodom kupovine novog klavira u Zadužbini Ilije M. Kolarca uručene su zahvalnice originalne klavir-dirke fabrike Stenvej svima koji su donacijama pomogli nabavku klavira, a u ime Ministarstva pravde i Vlade Srbije zahvalnicu je primila ministarka pravde Nela Kuburović.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević zahvalila je svim pojedincima, umetnicima, organizacijama i Ministarstvu pravde Srbije za pomoć u realizaciji projekta i podršku u ostvarivanju "vizije, cilja i sna". Jasna Dimitrijević je rekla da kupovina koncertnog klavira predstavlja "simbol i poruku" da ne treba odustajati od ciljeva.

Ona je kazala da je na zabrinutost da možda neće uspeti da prikupe novac, menadžment fabrike klavira rekao "pa kako da nećete, 88 puta 1.500 evra" uz uverenje da će pronaći donatore.

Sredstva za novi instrument prikupljana su od 2014. do 2017. godine donacijama gradjana i privatnog sektora, donatorskim koncertima i putem konkursa Ministarstva pravde.

Akcija je trajala više od tri godine sa idejom da se da se kroz seriju dobrotvorih koncerata širom sveta prikupe sredstva za novi klavir. Pozivu za učestvovanje u toj akciji odazvao se veliki broj muzičara, a koncerti su održani u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Majamiju, Lincu i Beogradu.

"Bilo nam je potrebno 88 prijatelja za 88 dirki, a stekli smo ih mnogo više", rekao je voditelj programa, novinar Miloš Milovanović, kome je 2014. godine dodeljena plaketa Kolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti.

Nakon obraćanja prisutnima, na svečanosti je predstavljen kratak film sa izveštajima o donatorskim koncertima. Promociji novog klavira prisustvovali su i umetnici koji su nastupali na dobrotvornim koncertima za klavir, medju kojima je i violinista Stefan Milenković.

Klavir "stenvej" sredinom novembra izabrao je pijanista Ivo Pogorelić koji je u decembru održao koncert u Kolarčevoj zadužbini nakon skoro 30 godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track