Najnovije vesti

Đilas ugostio prvake romske nacionalnosti

Prijem

Đilas ugostio prvake romske nacionalnosti

Beograd
Najveća nam je radost kada vidimo koliko je romske dece uspelo da završi razred. Ove godine više od 100 romske dece išlo je u školu, od kojih je njih preko 85 odsto završilo razred, rekao je Đilas

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, tokom prijema 24 romske dece koja su završila prvi razred, izjavio da će Grad nastaviti najbolje što zna da se bori za najmlađe Rome, kako bi školovanjem stekli šanse za bolji život.

"Nastavićemo najbolje što znamo da se borimo za njih. To su mnogo dobra deca i trudićemo se da im društvo da šansu, jer ako ne idu u školu, ne znaju da čitaju i pišu, nemaju nikakvu šansu", kazao je Đilas nakon upoznavanja, razgovora i druženja sa tom decom koja su do nedavno živela ispod Gazele i kod Belvila.

Sa decom i njihovim majkama, osim Đilasa družio se i predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić.Gradonačelnik je dodao da romska deca, sada, zahvaljući pomoći grada i njihovih roditelja, imaju šanse, bar približne kao i sva ostala deca u Beogradu.

"Najveća nam je radost kada vidimo koliko je romske dece uspelo da završi razred. Ove godine više od 100 romske dece išlo je u školu, od kojih je njih preko 85 odsto završilo razred", rekao je on.

Ukazujući na realnost da zbog početnih pozicija romska deca ipak nemaju iste šanse kao i ostala, Đilas je dodao da su napori koje grad čini i rezulati romske dece koja idu u školu, mnogo važni, jer i njihovi vršnjaci iz drugih romskih naselja mogu da vide da i ona imaju šansu.

Upitana da li imaju neke probleme u školi, zbog toga što su, kako je šaleći se formulisao Đilas, za razliku od njega malo tamnija, deca su jednoglasno uzviknula "ne". Đilas je dodao da tako treba da bude i da uvek mogu da zovu Antića i njega ako ih neko dira.

Gradonačelnik je naveo da bi na jesen grad trebalo da dobije tri miliona evra od Evropske komisije za pomoć, dalji smeštaj i resocijalizaciju Roma.

"Imamo obećanje evropske komisije da ćemo na jesen dobiti više od tri miliona evra za pomoć Romima, dalji smeštaj i resocijalizaciju", rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, u avgustu će se neke od romskih porodica preseliti u socijalne stanove.Antić je rekao da su rezultati romske dece jedan od najvećih uspeha gradske vlade.

"Imeprativ nam je da im pomognemo, da završe školu, da sutra pričamo o njihovom zapošljavanju, o tome kako će njihove porodice da šalju decu u školu", kazao je Antić i dodao da će grad pomoći sve romske porodice pod uslovom da im deca idu u školu.

Među romskom decom bio je i najbolji prvak škole "Radoje Domanović" Tomislav Aleksić koji je rekao da mu nije bilo teško da postigne taj rezultat, i da marljivo uči da bi, jednog dana, postao policajac.

Mali Damir Barjamović je tokom prijema pozvao gradonačelnika i rekao "Dragane, Dragane navijao sam za tebe" na šta su ga i ostala deca podržala i uzviknula i "mi i mi".

Gatara:Đilas i Antić ostaju zajedno u koaliciji

Đilas je na kraju prijema u šali pozvao jednu od majki.

"Vi gospođo što gledate u budućnost da li vidite da on (Antić) i ja ostajemo zajedno na funkciji", na šta je dobio potvrdan odgovor.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...