BRUKA U BEOGRADU, ANTIFAŠISTI OGORČENI: Topovske šupe u sramnom stanju
Foto: Beta/Miloš Miškov

mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja

BRUKA U BEOGRADU, ANTIFAŠISTI OGORČENI: Topovske šupe u sramnom stanju

Beograd -

ZRENJANIN - Udruženje antifašista Zrenjanina upozorilo je danas da se Topovske šupe u Beogradu, mesto stradanja banatskih i zrenjaninskih Jevreja u Drugom svetskom ratu, nalaze u "sramnom stanju" i zatražili od nadležnih državnih i lokalnih organa vlasti da se taj prostor nekadašnjeg nacističkog logora što pre uredi.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Za nevericu je činjenica da niko nije uhapšen zbog krađe spomen-ploče na prostoru logora, tako da već pola godine ne postoji niti spomen natpis o mestu stradanja naših sugrađana. Tražimo uredjenje prostora na kojem se nalazio logor i što hitnije isticanje nove spomen ploče", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton.

Dodao je da prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe mora služiti kao opomena do čega dovode ideje etničke, verske i rasne mržnje.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Ovaj prostor mora biti mesto edukacije mladih građana Srbije. Oni moraju spoznati zlo ideje 'zemlje i krvi'. Zaborav nacističkih zločina stvara prostor za radjanje novih zločinačkih projekata. To se ne sme dozvoliti", poručio je Marton.

U logoru Topovske šupe je u toku nacističke okupacije ubijeno na hiljade Jevreja i Roma. Više od 4.000 banatskih Jevreja, a među njima najviše zrenjaninskih, u toku avgusta 1941. dovedeni su u logor, a ogromna većina njih stradala je u njemu ili u nacističkim kamionima "dušegupkama".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Miloš Miškov)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА! Богородичин мозаик највећи на свету!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track