DA SE RADI I GRADI PO TVOM: Beograđani odlučili šta žele da grade u prestonici
Foto: Beoinfo

završeno glasanje

DA SE RADI I GRADI PO TVOM: Beograđani odlučili šta žele da grade u prestonici

Beograd -

BEOGRAD - Glasanje u okviru projekta "Da se radi i gradi po tvom" trajalo je tri meseca, u dva kruga, a stiglo je ukupno oko 28.000 predloga, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će se u realizaciju projekata krenuti od naredne nedelje.

Mali je na konferenciji za novinare naveo da je na nivou grada najviše glasova u okviru projekta "Da se radi i gradi po tvom" dobio predlog obnove domova zdravlja, na šta će u narednom periodu biti usmereno predviđenih 200 miliona dinara.

Pored toga u svakoj od 17 opština biće realizovani predlozi koji su u njima dobili najviše glasova, a za to su opštine odvojile još po deset miliona. Tako će u Barajevskom naselju Gaj biti uređen parkić za decu, a na Vožvodvcu teren za košarku u Jajincima, dok će na Vračaru i Starom gradu biti nastavljena obnova fasada.

foto: Beoinfo

U Grockoj će biti sređen javni parking u centru Vrčina, na Zvezdari će biti asfaltirane rupe i sanirane ulice, kao i više parkova, dok će u Zemunu biti uređeno stepenište na Gardošu.

U Lazarevcu je najviše glasova dobilo asfaltiranje ulica, u Mladenovcu fiskulturna sala u Osnovnoj školi "Bora Lazić", a na Novom Beogradu biće urađena atletska staza u dvorištu škole "Jovan Sterija Popović".

Obrenovčani su izabrali da se dom zdravlja u toj opštini uredi i proširi, Palilulci su glasali za čišćenje kanala na levoj obali Dunava, a građani Rakovice za pešačku stazu u ulici Luke Vojvodića od 1 do 93 i plato ispred Maksija na Labudovom brdu.

Na Savskom vencu biće uređen parking u ulici Sime Lozanića 1 i igralište za decu između Ortopedske klinike i kasarne "Vasa Ccarapić", a u opštini Sopotu završena kanalizacija u Sopotu i Ralji.

Surčinci su glasali za zajednički park u Bojčinskoj šumi, a žitelji Čukarice za park za decu u Sremčici i popravku parkinga u ulici Stjepana Supanca 30.

U pojedinim opštinama biće realizovana po dva predloga sa najviše glasova, jer mogu da budu obuhvaćena planiranim sredstvima.

Predstavljajući rezultate glasanja, gradonačelnik Mali je istakao da je akcija "Da se radi i gradi po tvom" pravi projekat u pravo vreme, jer su građani dobili mogućnost da odluče koji projekat žele da se radi u njihovom komšiluku.

"To je sada trasirani put, nastavićemo sa projektom iz godine u godinu, i gledaćemo da izdvojena sredstva budu sve veća", podvukao je Mali i najavio da će već polovinom godine projekat ponovo biti organizovan.

On je naveo da projektom nadležni žele da ispune obećanje da će biti transparentna javna uprava.

"Prvu godinu ili dva mandata, priznajem, nismo imali ni mogućnosti ni vremena da se bavimo ovakvim projektima, bili smo usmereni na stabilizaciju javnih finansija i vraćanje dugova koje je ostavila prethodna gradska vlast, ali kroz ovaj projekat pokazujemo kako treba da radi transparetna javna uprava", podvukao je Mali.

Kako je rekao i na Novom Beogradu i Starom gradu, iako te dve opštine nisu izdvojile novac u njihovim budžetima za projekte, grad će obezbediti novac, jer su, kaže, građani tih opština davali predloge za projekte koje žele da se urade.

Kad je reč o Paliluli, Mali je naznačio da je ogroman broj glasova dobila izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, što će svakako biti realizovano nezavisno od projekta "Da se radi i gradi".

Izgradnja kanalizacije, kaže, zahteva veća finansijska sredstva od onih koja su predviđena za projekat, oko 38 miliona evra.

"Završavamo pregovore oko obezbeđivanja finansiranja za izgradnju celokupne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava i čim obezbedimo finansiranje, krećemo u realizaciju tog projekta", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track