Najnovije vesti

BEOGRAD ĆE ZASIJATI U ZNAK PODRŠKE OSOBAMA SA AUTIZMOM: Skupština, Most na Adi, Palata Albanija i fontana na Slaviji večeras u plavom
Foto: Fonet Nenad Orevic

snažna simbolična poruka

BEOGRAD ĆE ZASIJATI U ZNAK PODRŠKE OSOBAMA SA AUTIZMOM: Skupština, Most na Adi, Palata Albanija i fontana na Slaviji večeras u plavom

Beograd

BEOGRAD - Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, večeras će plavom bojom biti osvetljena kupola Skupštine Srbije, Most na Adi, Palata Albanija, a po prvi put će na taj način biti osvetljena i fontana na Slaviji.

foto: Vladimir Šporčić

Kako je rekao gradonačelnik Siniša Mali, želja je da se na taj simboličan način pošalje poruka o tome koliko je važno da Beograd i Beograđani prihvate razlike i pomognu onima kojima je to potrebno. Mali je naveo da je to, pored konkretnih mera, koje grad sprovodi kako bi poboljšali položaj osoba sa autizmom u društvu, još jedan način da se edukuje javnost, jer od naše pomoći zavisi razvoj njihovih potencijala.

foto: Fonet

"Ne smemo da dozvolimo da zbog izostanka podrške osobe sa autizmom budu isključene iz društva u kome žive", rekao je Mali, a saopštila Gradska uprava.

Na ovaj način Beograd se priključio obeležavanju Svetskog dana osoba sa autizmom.

foto: Filip Plavčić

Prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine, Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, a plava je boja autizma.

Plavo će zasijati i Klinički centar u Nišu

Na inicijativu Uprave niškog Kliničkog centra i Grad Niš će se pridružiti obeležavanju ovog međunarodnog dana tako što će večeras, od 20 časova pa sve do ponoći, nova zgrada Kliničkog centra, kod glavnog ulaza, svetlosnim topovima biti obojena u plavu, boju prijateljstva sa osobama sa autizmom.

foto: Beta/Saša Đorđević

Sledeći taj primer i pojedine značajne gradske ustanove iz kulture, do ponoći će "biti plave".

Akciju su podržali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i resorno ministarstvo, kao i Društvo dečjih i adolescentnih psihijatara Srbije i Skupština Grada Niša.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...