U BEOGRADU SE PRODA 4 PUTA VIŠE STANOVA NEGO ŠTO SE IZGRADI: I više se plaća kešom, nego na kredit
Foto: Profimedia

tržište stanova

U BEOGRADU SE PRODA 4 PUTA VIŠE STANOVA NEGO ŠTO SE IZGRADI: I više se plaća kešom, nego na kredit

Beograd -

U Beogradu se godišnje proda tri do četiri puta vise stanova nego što se izgradi, a interesantno je da se u prestonici nekretnine više kupuju u kešu nego na kredit. Direktor marketinga i prodaje jedne konsultantske kuće u oblasti nekretnina Mina Kalezić kaže da se godišnje u Beogradu gradi 3.000 do 5.000 stanova, dok se proda 11.000 do 14.000 stanova.

"Najveća tražnja je za stambenim jedinicama gde je odličan odnos lokacije , kvaliteta i cene. Sve veći broj domaćih i stranih investitrora tome posvećuje pažnju pri formiranju projekta", rekla je Kalezić na predstavljanju poslovnih rezultata svoje kuće.

Što se tiče cena nekretnina, najkvalitetrniji stanovi u centralnim gradskim opštinama koštaju između 2.200 do 2.800 evra po kvadratu sa PDV-om, dok se cene projekata srednjeg kvaliteta kreću u rasponu od 1.700 do 2.200 evra sa uključenim PDV-om.

Kalezić kaže da je interesantan i odnos gotovinskih i kreditnih kupaca, te da u Beogradu dominiraju gotovinski kupci (65 odsto) u odnosu na kreditne (35 odsto).

"Što je stan luksuzniji to je manje kreditnih kupaca. Sa inicijativom banaka za revizijom kamatnih stopa svaki dana raste broj kreditnih kupaca", pojasnila je ona.

Dodaje da su kupcima sve interesantniji kompleksi koji nude nešto drugo osim samog štanovanja, a tipičan primer je Garden centar koji kupcima stanova pruža i privatan park u centru grada, centralnu recepciju, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje i centralno održavanje zgrade.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track