(FOTO) NA MESTU NARODNE BIBLIOTEKE SRUŠENE DO TEMELJA 1941. BIĆE NEŠTO SASVIM DRUGO: Ugljenisane knjige i cvetni deo, evo kako će izgledati Kosančićev venac
Foto: Fonet/Narodna biblioteka

Šta će biti umesto biblioteke uništene 6. aprila

(FOTO) NA MESTU NARODNE BIBLIOTEKE SRUŠENE DO TEMELJA 1941. BIĆE NEŠTO SASVIM DRUGO: Ugljenisane knjige i cvetni deo, evo kako će izgledati Kosančićev venac

Beograd -

Projekat je već napravio arhitekta Boris Podreka

BEOGRAD - U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture.

Osnovana 1832. Narodna biblioteka Srbije u srcu Beograda izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen, a njegova okolina služi za parking, navodi B92.

foto: Fonet/Narodna biblioteka, Arhivska fotografija

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka.

- Prvi deo prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukativni deo i onda cvetni deo koje simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji - rekao je Folić.

foto: Beoinfo

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa.

- Razna rešenja su u opticaju ali mi moramo da presečemo tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem - rekao je ministar kultire Vladan Vukosavljević.

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžića.

foto: Beoinfo

DSS: Na Kosančićevom vencu izgraditi zgradu kakva je bila 6. aprila

Na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije, treba izgraditi zgradu kakva je bila 6. aprila 1941. godine, saopštila je Demokratska stranka Srbije (DSS). DSS podseća da ni posle skoro 80 godina zgrada nije obnovljena.

DSS predlaže da se umesto predviđenog parka, na Kosančićevom vencu izgradi zgrada kakva je bila 1941. godine, pre nego što je srušena. "Zgrada bi predstavljala svojevrstan muzej stradanja našeg naroda u prvom i drugom svetskom ratu i bila bi simbol konačne pobede i oslobođenja Srbije", kaže se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beoinfo/B92/Fonet/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) Evo šta će Marko Đurić raditi na Kosovu i Metohiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track