(FOTO) ONI SU GRADILI NOVI BEOGRAD I TO VOLONTERSKI: Akcijaši obeležili 70 godina od početka gradnje najveće beogradske opštine
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

jubilej

(FOTO) ONI SU GRADILI NOVI BEOGRAD I TO VOLONTERSKI: Akcijaši obeležili 70 godina od početka gradnje najveće beogradske opštine

Beograd -

Učesnici posleratnih radnih akcija obeležili su danas 70 godina od početka gradnje Novog Beograda, na beogradskom Ušću, na mestu gde je, na današnji dan, 1948. godine svečanim mitingom ozvaničen početak radova na tada najvećem gradilištu u bivšoj Jugoslaviji.

Skup "akcijaša" u poznim godinama, u organizaciji Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije i Odbora veterana graditelja Novog Beograda počeo je himnom nekadašnje države, ali i himnom Srbije kod spomen obeležja na Ušću, i podsećanjem na ono što su izgradili dobrovoljnim radom sve do 70-tih godina prošlog veka, i na vreme u kojem su davali sve od sebe sa svešću da rade na nečemu velikom i važnom.

Ministar Ružić na godišnjici
Ministar Ružić na godišnjicifoto: Tanjug/Zoran Žestić

U skladu s tim, i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je rekao da je 11. april istorijski datum koji je "ovekovečio radnu bitku, trudbeništvo i elan, koji je pre svega bio vezan za ljubav prema državi".

Naša je obaveza, rekao je Ružić, da to ne samo pamtimo i obeležavamo, već i da baštinimo te vrednosti.

"Kada pogledate danas Novi Beograd, sve te široke bulevare, ogromne zgrade i brojne građevinske poduhvate koji su ovde urađeni od 1948. godine nadalje jasno vam je da su tadašnja energija, radna i borbena akcija u velikoj meri doprinele da reformišemo mentalitet i budemo posvećeni solidarnosti, jednakosti i opštem interesu", rekao je Ružić.

Prema rečima predsednika Odbora veterana graditelja Novog Beograda Slobodana Ristanovića u prvoj fazi izgradnje Novog Beograda, od 11. aprila 1948. do petog novembra 1950. godine, 904 omladinske brigade sa skoro 200.000 akcijaša podigle su "od temelja do krova" veliko stambeno naselje na Tošinom bunaru, palatu predsedništva Vlade FNRJ (današnja Palata Srbija), hotel Jugoslavija, Studentski grad, Dom kulture...

Ružić sa akcijašima
Ružić sa akcijašimafoto: Tanjug/Zoran Žestić

U istom periodu, naveo je on, omladina je na 33 lokacije u starom Beogradu izgradila i dogradila više od 50 objekata, među kojima stambena naselja na Karaburmi, Mirijevskom i Južnom bulevaru, Obilićevom vencu, hotel Metropol, zgradu akušerske klinike, Dom sindikata, dograđeni su spratovi na Ekonomskom i Veterinarskom fakultetu...

Ristanović je rekao da se prve godine izgradnje Novog Beograda mogu smatrati herojskim, jer je, podsetio je, u zemlji tih godina vladala velika oskudica u svemu.

"Nismo imali dovoljno građevinskog materijala ni mašina. Samo smo entuzijazma imali na pretek, a svega drugog malo. Radili smo požrtvovano i udarnički do iznemoglosti", prisetio se Ristanović.

U prve novobeogradske objekte utkan je "plemeniti znoj" hiljada mladih seljaka, đaka, studenata, kao i nesebično zalaganje stotina kvalifikovanih radnika i inženjera, rekao je Ristanović.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na mestu na kojem su se danas okupili pobodene su bile državne, aliu i akcijaške zastave, sa razglasa su se čule akcijaške pesme u modernoj obradi, a nekadašnji drugovi podsećali su jedni druge na zgode i nezgode iz tog doba, žuljeve, ali i prve simpatije... Deo programa bili su i stihovi posvećeni radnim akcijama, koje su govorili učenici 10. Beogradske gimnazije, kao i partizanskih i izvornih narodnih pesama. Atmosfera i emocije bili su gotovo kao kada su se akcijaši prvi put okupili, samo ih je bilo znatno manje nego pre sedam decenija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track