SRPSKA PRESTONICA SLAVI SVOJU ISTORIJU: Svečanom sednicom Gradske skupštine počinju Dani Beograda
Foto: Nebojša Mandić

Četvorodnevna manifestacija

SRPSKA PRESTONICA SLAVI SVOJU ISTORIJU: Svečanom sednicom Gradske skupštine počinju Dani Beograda

Beograd -

Povodom obeležavanja "Dana Beograda", od 16. do 19. aprila, danas će biti održana svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti saopštene odluke o dodeli Nagrade grada Beograda za 2017. godinu.

Sednicom ce biti označen početak četvorodnevne manifestacije "Dani Beograda", a nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti u sredu, 18. aprila. Nagrada grada Beograda dodeljuje se najistaknutijim sugrađanima, koji su prethodnu godinu obeležili u različitim oblastima, odnosno za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine...

Nagrada se dodeljuje i za herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada, kao i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd. Priznanje dobija delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

"Dani Beograda" održavaju od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji - 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, a Beograd i formalno postao srpski grad.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track