Najnovije vesti

SRPSKA PRESTONICA SLAVI SVOJU ISTORIJU: Svečanom sednicom Gradske skupštine počinju Dani Beograda
Foto: Nebojša Mandić

Četvorodnevna manifestacija

SRPSKA PRESTONICA SLAVI SVOJU ISTORIJU: Svečanom sednicom Gradske skupštine počinju Dani Beograda

Beograd

Povodom obeležavanja "Dana Beograda", od 16. do 19. aprila, danas će biti održana svečana sednica Skupštine grada, na kojoj će biti saopštene odluke o dodeli Nagrade grada Beograda za 2017. godinu.

 

Sednicom ce biti označen početak četvorodnevne manifestacije "Dani Beograda", a nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti u sredu, 18. aprila. Nagrada grada Beograda dodeljuje se najistaknutijim sugrađanima, koji su prethodnu godinu obeležili u različitim oblastima, odnosno za dela koja predstavljaju najvrednija dostignuća u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine...

 

Nagrada se dodeljuje i za herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada, kao i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd. Priznanje dobija delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

 

"Dani Beograda" održavaju od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji - 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda, i 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, a Beograd i formalno postao srpski grad.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...