(FOTO) OBELEŽENA 151. GODIŠNJICA PREDAJA KLJUČA BEOGRADA: Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu
Foto: Beoinfo

POČELA MANIFESTACIJA DANI BEOGRADA

(FOTO) OBELEŽENA 151. GODIŠNJICA PREDAJA KLJUČA BEOGRADA: Nikodijević položio venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu

Beograd -

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na spomen - obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza - paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Time je počela manifestacija "Dani Beograda", kojom se obeležavaju najznačajniji datumi u istoriji srpske prestonice.

foto: Beoinfo

Uz prigodan program, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjičku brigadu i pitomce Vojske Srbije, defile je krenuo sa Trga Republike do spomen - obeležja na Kalemegdanu.

Posetioce je na Kalemegdanu sačekao program koji su organizovali glumci Omladinskog pozorišta Dadov, koji su izveli performans predaje ključeva grada.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da je manifestacija "Dani Beograda" postala tradicionalna, da su je građani jako lepo prihvatili, što je, kaže, veoma važno jer su u pitanju datumi koji su menjali istoriju Beograda.

foto: Beoinfo

"To su datumi koji su menjali istoriju grada - od 878. godine kada se prvi put pominje pisano ime Beograda, do 1867. kada je posle viševekovne okupacije grad vraćen pod srpsku vlast. Građani mogu da budu ponosni na ove datume", poručio je Nikodijević.

Upravo iz tog razloga, kaže predsednik Skupštine grada, zadatak svih nas jeste da, dostojni svojih predaka, stvaramo bolju budućnost, kako bi Beograd bio evropska metropola.

U okviru manifestacije, danas će biti održana svečana sednica na kojoj će biti saopšteni dobitnici Nagrade grada Beograda, a Nikodijević je rekao da komisija svakako nije imala lak zadatak.

foto: Beoinfo

"Pristigao je veliki broj prijava, a dobitnici nagrade biće najbolji među najboljima. Jako je važno da se nagrada dodeljuje u 24 kategorije iz različitih oblasti - sporta, umetnosti, kulture, stvaralaštva, medicine... U gradu koji ima pregršt izuzetnih pojedinaca nikad nije lako izabrati one koji će dobiti nagradu", istakao je Nikodijević.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je podsetio da se manifestacija "Dani Beograda" održava već 16 godina i najavio mnogobrojne priredbe i dešavanja u narednim danima.

Glavni cilj je, kako je rekao, da se posetioci upoznaju sa divnom i burnom istorijom grada.

foto: Beoinfo

"Dani Beograda" održavaju se od 16. do 19. aprila, u znak sećanja na dva važna datuma u istoriji Beograda.

Prvi je 16. april 878. godine kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda.

Drugi važan datum za Beograd je 19. april 1867. godine kada je turski Ali Riza-paša izvršio simboličnu predaju ključeva grada knezu Mihailu Obrenoviću, a Beograd i formalno postao srpski grad.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track