KAKO SU PROTRAĆENE PARE GRAĐANA: Ko je kriv što se Slavija raspada?
Foto: Dado Đilas

ISTRAŽUJEMO

KAKO SU PROTRAĆENE PARE GRAĐANA: Ko je kriv što se Slavija raspada?

Beograd -

Novi plato na Slaviji još nije ni zvanično otvoren, a ploče su već popucale. Umesto da sankcionišu krivca, investitor, projektant i izvođači radova se prepucavaju

Popucale betonske ploče, rupe, oboren stub, pokidani kablovi, zaštitna tkanina koja visi sa stubova za rasvetu, ulegnuća, brojna oštećenja...

To je izgled novog platoa preko puta fontane na Slaviji izgrađenog pre samo četiri meseca, koji je bukvalno počeo da se raspada i pre nego što je zvanično otvoren.

Na prvi pogled izgleda ko delo vandala, ali problem je loše odrađen posao. I dok se projektant i glavni izvođač radova međusobno prepucavaju oko odgovornosti za ovaj fijasko, nadležni iz gradske uprave Beograda kao investitori još nemaju odgovor ko je za to kriv i ko će morati da nadoknadi troškove za ovu brljotinu.

foto: Dado Đilas

Naime, nakon što su gradski menadžer Goran Vesić i Saobraćajno preduzeće CIP kao projektant najpre uprli prstom u glavnog izvođača radova, gađevinsku kompaniju MBA „Ratko Mitrović“, iz te firme odbacuju optužbe. Tvrde da je CIP vršio pritisak na njih, da im je faktički nametnuo podizvođača, firmu „Relit“ iz Čačka, te da su oni odgovorni.

Nakon ovoga Milutin Ignjatović, direktor CIP, zatražio je da mu se vlasnik Branko Miljković izvini i najavio da će ga tužiti za klevetu.

- Dotičnom gospodinu se nikada neću izviniti za grešku koju su napravili. Predlažem mesto i vreme, neka izabere neku televiziju i da mi javno raspravimo sa papirima da li je naša firma kriva ili je njegov projektant kriv - kaže Miljković.

On je rekao da će kompletan menadžment njegove firme biti adekvatno kažnjen, a da će protiv direktora projekta biti podneta krivična prijava za loše potpisane ugovore sa podizvođačem.

- Moji direktori su krivi zato što su poklekli pod pritiskom CIP. Mi tvrdimo da projektantsko rešenje nije adekvatno. Saniraćemo kompletnu štetu o našem trošku, a pokrenućemo i sudski postupak protiv podizvođača radova, firme „Relit“ - kaže Miljković.

foto: Dado Đilas

Direktor „Relita“ Dušan Knežević potvrđuje za Kurir da je ta firma obavljala radove na Slaviji, ali i da je radovi trebalo da počnu u julu, kako je bilo predviđeno, a ne krajem oktobra:

- Odgovornost nije naša. Primorani smo da radimo po lošim vremenskim uslovima jer smo dobijali naloge od „Ratka Mitrovića“ da moramo da radimo i po kiši i po snegu. Oni su zahtevali da radimo iako smo ih upozoravali da će biti neželjenih efekata, a nisu nam ni uplatili ugovoreni avans.

foto: Zorana Jevtić

Gradski menadžer Goran Vesić nije odgovorio na pitanja Kuriru o ovom problemu.

Milutin Ignjatović

NEMAM VEZE S PODIZVOĐAČEM

Direktor CIP Milutin Ignjatović rekao je za medije da firma „Ratko Mitrović“ dobija poslove tako što nudi najniže cene i tako „ubija“ druge i bolje izvođače. On tvrdi da nema nikakve veze sa firmom „Relit“ iz Čačka:

- Poznato je da gospodin Miljković daje damping cene. Jedno ugovori, a ne može da izvrši, ko mu je kriv? Nek dokaže kad je, ko i gde, kako smo mi učestvovali u odabiru njegovog podizvođača.

Kurir / Mina Branković

Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track