Najnovije vesti

NESTAJE DUH STAROG BEOGRADA U KOJEM SMO ODRASTALI: Posle 80 godina Vračar ostaje bez svog sodadžije... Jedina žena sodadžija u Srbiji Slavica stavlja katanac na radnju u Mutapovoj
Foto: Google Street View Printscreen

Tužno... Radila neprekidno još od 1936...

NESTAJE DUH STAROG BEOGRADA U KOJEM SMO ODRASTALI: Posle 80 godina Vračar ostaje bez svog sodadžije... Jedina žena sodadžija u Srbiji Slavica stavlja katanac na radnju u Mutapovoj

Beograd
13:20h

BEOGRAD - Zatvara se čuvena prodavnica soda-vode u Mutapovoj ulici. Samostalnu radnju koja je poslovala neprekidno od 1936. godine, i koja se nalazila na uglu ulica Katanićeve i Makenzijeve opštinske vlasti su osamdesetih godina prošlog veka premestile u sadašnju zgradu.

Usled restitucije, lokal će biti vraćen nekadašnjim vlasnicima, što je ujedno i kraj za sodadžije sa Vračara. U centru grada više neće postojati nijedna sodadžijska radnja, pišu Novosti.

Kako tvrdi Slavica Lazić, vlasnica i jedina radnica radnje, obaveštenje da će morati da se seli dobila je pre tri godine, i od tada traži pomoć gradskih i opštinskih vlasti da pronađe novi prostor.

foto: Google Street View Printscreen

Slavica u maloj, neupadljivoj radnji na Čuburi, užurbano pakuje inventar, istovremeno uslužujući nekolicinu redovnih mušterija. Stalne kupce poznaje još od detinjstva.

- U Beogradu je ostalo svega četiri ili pet zanatskih radnji poput moje, i to je ono što mi teško pada - vajka se Slavica. - Nestalo je toliko divnih objekata, koji su čuvali duh i tradiciju starog Beograda.

Kako Slavica ističe, sodadžijski posao nije joj obezbeđivao mnogo više od puke egzistencije. Ipak, pružao joj je mogućnost da živi i radi u svom, već zaboravljenom svetu.

- Nekada su svi imali poštovanje prema radnji koja je tu toliko dugo, koja se bavi jednim starim zanatom. Svi mi gubimo jedan deo Beograda na koji smo navikli i koji volimo - priča Slavica.

Budući da je ispunila uslove za penziju, Slavica ne planira da nastavi sa zanatom kojim se bavi od 1995. godine.

Soda-voda je neutralnog ukusa, pa se može koristiti za razblaživanje alkoholnih pića, tako da im ne promeni ukus. Ljubitelji vina tvrde da pojačava aromu napitka od grožđa, dok mineralna voda pojačava njegovu kiselost.

Koristi se i za proizvodnju već zaboravljenih slatkih bezalkoholnih pića - klakera i kabeze.

Radnju je posećivao i Dragan... Pruža Slavici dva velika prazna sifona. Na pitanje od kada vino meša sa sodom, Dragan Jovanović odgovara:

- Odmalena. Otkad sam prestao da pijem mleko, pijem špricer!

(Kurir.rs/Večernje novosti/D.V.Novović/Foto: Google street view)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Od A do Š: Upoznajte najlepše crkve prestonice i Čuburu, boemsku dušu Beograda

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...