POMOĆNIK MINISTRA STOJANOVIĆ: Nema razloga za protest taksista, razgovori se ne vode na ulici
Foto: Vladimir Šporčić, Arhivska fotografija

Protest taksista

POMOĆNIK MINISTRA STOJANOVIĆ: Nema razloga za protest taksista, razgovori se ne vode na ulici

Beograd -

BEOGRAD - Ne postoje razlozi za protest taksista, koji su jutros blokirali Trg Slaviju i Nemanjinu ulicu u Beogradu, rekao je danas pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović i poručio da razgovore o problemima taksista ne treba voditi na ulicama glavnog grada.

foto: Vladimir Šporčić

Stojanović je za Prvu TV ocenio da je licimerno da ovo udruženje koje protestuje, učestvuju mesec dana u Radnoj grupi o izmenana Zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju dana, a da sada blokiraju saobraćaj, te istakao da sa njima neće razgovarati na ulici.

Ugovorna privredna taksi komora Srbije, kako su naveli u saopštenju, traži da se zaustavi predlog promena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju, da se iskoreni nelegalan prevoz u celoj Srbiji, promeni način reprograma duga i poštuje pravilo "jedan vozač, jedno taksi vozilo".

"Nemaju nijedan razlog za protest. Imamo redovne sastanke radne grupe, bili su na četiri sastanka. Na ulici ne treba da razgovaramo. Licemerno je da učestvuju u radnoj grupi, a da pripremaju štrajk. Poslednji njihov pamflet za generalni štrajk ima političku konotaciju", rekao je Stojanović.

foto: Vladimir Šporčić/Vesna Popović

Stojanović je gostujući na Prvoj pokazao i izveštaj sa poslednjeg sastanka održanog 27. aprila, gde su, kako je naveo, taksisti učesnici protesta, izrazili zadovoljstvo, a onda se na sledećem sastanku koji je održan juče nisu pojavili.

"U pitanju je lična promocija i pozicioniranje ovog udruženja na tržištu taksi usluga", ocenio je Stojanović.

Sa zahtevima ovog udruženja, međutim, ne slaže veliki broj najvećih taksi udruženja, kao što su Sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost", Savez taksi udruženja Srbije "Satus", kao i taksi asocijacije Beograda i Novog sada i Niša.

Prvi zahtev ovih prevoznika jeste da neko iz Vlade sasluša njihove predloge za izmenu Zakona o prevozu putnika, ali i ukidanje internet aplikacije "Kar go".

Žele da se ograniči broj prevoznika, a ne vozila u gradu, kako na jedno vozilo ne bi mogla da se zaposle trojica taksista, pokrenuli su pitanje dobijanja i izdavanja licenci, monopolizacije lokacija od posebnog znacaja, poput aerodroma.

Stojanović tvrdi da je jedini razlog za strajk samopromocija jednog taksi udruženja, navodeći da u Beogradu ima 6.500 taksista, a na ulici ih je samo 250.

foto: Vladimir Šporčić

U centru Beograda je rano jutros počeo štrajk taksista okupljenih oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije, koji su blokirali prilaze Trgu Slavija.

Saobraćaj je obustavljen u Beogradskoj ulici, ulici kralja Milana, i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih minsitarstava, a policija usmerava vozila na alternativne pravce.

Kako je rečeno u dispečerskom centru GSP, trenutno ne rade tramvajske i trolejbuske linije koje idu preko Slavije, dok autobusi koriste okolne ulice.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track