borba trajala 5 godina

DRAMA ZBOG PALIH BORIĆA NA PETLOVOM BRDU: Komšinica uhapšena, devojka Sara popela se na drvo i ne želi da siđe! Stabla u parku posečena rano jutros uz prisustvo policije (KURIR TV)

Beograd -
1 / 10 Foto: Miroslav Damnjanović

BEOGRAD - U parku Borići na Petlovom brdu rano jutros posečena su stabla koja su građani tog dela grada u proteklih nekoliko dana sami branili.

Međutim, rano jutros, kako prenose građani na društvenim mrežama, uz prisustvo policije stabla su posečena.

Žitelji Petlovog brda pokušavaju da ih odbrane već pet godina, ali je borba poslednjih dana intenzivirana. Ali kako su neki od njih sami naveli na Fejsbuku, u tome nisu uspeli jer su bageri na licu mesta bili već sinoć.

Neki od naših sugrađana teško su podneli seču stabala uz koja su živeli i rasli poslednjih 49 godina i oprostili se od njih na veoma emotivan način...

Inače, građani Petlovog brda, u okolini parka Borići, okupili su se danas kako bi protestovali zbog seče stabala u tom parku, a koja je, navode, predviđena izgradnjom petlje "Orlovača" u sklopu obilaznice oko Beograda.

Park obezbeđuju pripadnici MUP, dok su se građani okupili u parku i izražavaju nezadovoljstvo zbog, kažu, uništavanja parka.

foto: Miroslav Damnjanović

Predstavnik građana Dejan Jovanović tvrdi da je njegova komšinica Ljiljana, koja je pokušala da spreči seču stabala, uhapšena, i da se i dalje nalazi u pritvoru, dok je devojka Sara već satima na drvetu bez hrane i vode.

"Sara, koja čak ni ne živi ovde, popela se na drvo dosta ranije, predviđajući ovo što će se desiti. Ona je i sada na drvetu, nema nameru da siđe" tvrdi Jovanović.

Kaže za sebe da je predstavnik 1.700 građana koji su za samo sedam sati dali svoje potpise, a zahtevaju, navodi, od Evropske investicione banke i od domaćih institucija da uvaže njihovu volju "da se ne dozvoli seča nijednog stabla".

foto: Miroslav Damnjanović

Traže da se nađe alternativno rešenje za preusmeravanje saobraćaja na druge pravce, za šta su, tvrdi Jovanović, i dobili nezvaničnu potvrdu.

"Imali smo predlog da se odlože radovi na dve nedelje i da izvođač radova "Ratko Mitrović" započne radove na drugoj lokaciji. To je moglo da bude učinjeno i to je neki minimum koji je mogao da bude ispoštovan da ne bi došlo do ove situacije", rekao je Jovanović.

Navodi da je park "Borići" jedini park u naselju od 32.000 stanovnika, koji je uređen već 49 godina, a da je sada taj park, kaže, kompletno devastiran.

Jovanović najavljuje da će građani Petlovog brda sutra podneti prijave protiv svih onih koji su, tvrdi, odgovorni za pogrešno izveden projekat petlje "Orlovača".

(Kurir.rs/Twitter/Tanjug/Foto: Miroslav Damnjanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track