ADVOKAT NORVEŽANINA KOJEM SU ODUZELI PASOŠ ZBOG BAČENOG OPUŠKA: Tražićemo ukor za komunalnog policajca!
Foto: Nebojša Mandić

postupio nezakonito

ADVOKAT NORVEŽANINA KOJEM SU ODUZELI PASOŠ ZBOG BAČENOG OPUŠKA: Tražićemo ukor za komunalnog policajca!

Beograd -

Priča o Norvežaninu R.N. koji je ostao bez pasoša na Aerodromu "Nikola Tesla", zbog bačenog opuška upravo dovršene cigarete, obišla je ovih dana Srbiju, a za Kurir advokat koji ga zastupa Ljubisav Batan Radosavljević rekao je da komunalni policajac postupio nezakonito.

"Komunalni policajac je nezakonito uzeo pasoš stranom državljaninu koji je tek sleteo u Srbiju. To nikako nije smeo da radi, pasoš mogu da oduzmu samo organi koji su izdali pasoš ili sud, a nikako komunalni policajac", kaže za Kurir Radosavljević i dodaje da Norvežanin bio bez pasoša od subote do ponedeljka kada su morali lično od načelnika da zahtevaju da mu se vrati dokument.

foto: Dragana Udovičić

On dodaje da je policajac mogao da mu samo zatraži dokument kako bi ga identifikovali, ali ne i da mu ga oduzmu.

"On jeste ugasio opušak od cigarete i kazna je i plaćena, ali oduzimanje pasoša je zaista vrhunac bahatosti", rekao je advokat za Kurir.

On dalje dodaje da je komunalni policajac kada je zaustavio Norvežanina i Srpskinju koja je bila sa njim u društvu bio neprijatan i na molbu žene da napiše kaznu na njen pasoš, komunalac je odmah odbio.

"On ga je izvukao iz taksi vozila, ljudi nisu imali odmah novac da plate kaznu, nije čak ni pristao da se kazna napiše na ime žene sa kojom je bio u društvu. Napisaću prigovor načelniku Komunalne policije da se ukori komunalac koji je postupio nezakonito", rekao nam je advokat Radosavljević.

Sa druge strane iz komunalne policije tvrdi da mu komunalac nije oduzeo pasoš, već da ga je Norvežanin zaboravio.

"Zakoni Republike Srbije su jasni i oni moraju da se poštuju, bez obzira na rasu, pol ili nacionalnost prekršioca. Kada je komunalni policajac uočio čoveka koji na zemlju baca opušak, dakle prlja javnu površinu, on je zakonom bio obavezan da reaguje i sankcioniše taj prekršaj. Po postupku, komunalni policajac je gospodina legitimisao i izdao mu prekršajni nalog. U cilju izadavanja ovog naloga, norveški državljanin mu je predao identifikaciona dokumenta, tj. pasoš", objasnio je Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne policije.

foto: Dragana Udovičić

Oni u saopštenju tvrde da je usled ispisivanja prekršajnog naloga i potvrde o privremeno zadržanom pasošu, Norvežanin samo uzeo uplatnicu sa stola i sa saputnicom se udaljio sa lica mesta.

"On je imao mogućnost da već tu, u jednoj od banaka na Aerodromu izvrši uplatu. Priznanicu bi pokazao komunalnom policajcu i pasoš bi mu bio odmah vraćen. Druga opcija je bila da podnese zahtev za sudsko odlučivanje, ukoliko se ne slaže sa navodima iz naloga. Ništa od toga nije učinio, a komunalni policajci su kasnije tokom dana dostavili privremeno zadržan pasoš u bazu u Makenzijevoj. Kako postupak nalaže, to su učinili s namerom da ga sutradan proslede Prekršajnom sudu na dalje postupanje. Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o prekršajima i komunalni policajac je postupio apsolutno prema svojim ovlašćenjima", rekao je juč Šekularac i dodao:

"Pasoš se ne oduzima trajno, već privremeno uz odgovarajuću potvrdu. Tu potvrdu on i gospođa nisu uzeli, baš kao ni prekršajni nalog koji je policajac napisao. Revolitirani, sa stola su podigli samo uplatnicu na kojoj je ispisan broj računa na koji treba uplatiti nova. Kazna za ovaj prekršaj prljanja javne površine iznosi 5.000 dinara ili 2.500 ako se plati u roku od osam dana.

Plaćanjem, oni su ipak preuzeli svu odgovornost".

(Kurir.rs/Foto: Nebojša Mandić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track