SPOMENIK BEOGRADSKOM POBEDNIKU NAKRIVLJEN DVE DECENIJE: Sada se sprema njegova sanacija
Foto: Jelena Vučetić

jeste li primetili?

SPOMENIK BEOGRADSKOM POBEDNIKU NAKRIVLJEN DVE DECENIJE: Sada se sprema njegova sanacija

Beograd -

Spomenik "Pobednik" na Kalemegdanu delimično se nakrivio zbog čega je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljeno da će do kraja godine, uprkos nedostatku zvanične tehničke dokumentacije, biti izrađen projekat restauracije i sanacije jednog od simbola glavnog grada Srbije.

Agenciji Beta je u Zavodu rečeno da su poslednji radovi na tom spomeniku izvedeni pre više od dve decenije, odnosno još 1996. godine, kada su u postament spomenika postavljeni šipovi radi sprečavanja naginjanja.

Ni tada, međutim, spomenik nije vraćen u apsolutnu vertikalu već je samo stabilizovan u delimično nakrivljenom položaju.

"Ne posedujemo zvaničnu arhivsku, tehničku dokumentaciju koja se odnosi na podizanje tog spomenika tokom 1928. godine. Naknadnim analizama utvrđeno je da se jezgro postamenta sastoji od betona, a da je sa spoljašnje strane obložen kamenim pločama. Spomenik je fundiran delom na nasipu, a delom na bedemu koji je ostao u strukturi nasipa, što je kao posledicu izazvalo naginjanje spomenika", rekli su agenciji Beta u Zavodu za zaštitu spomenika.

Iz Zavoda su najavili da će sva oštećenja koja su naknadno nastala na tom spomeniku biti deo tretmana novog konzervatorskog projekta.

Na problem sa tim spomenikom ukazao je nedavno pisac i slikar Mileta Prodanović koji je ocenio da je "Pobednik" u katastrofalnom stanju i da se nada da će se nadležni zainteresovati za restauraciju.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba. Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predvidjeno na Terazijskom platou. Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva.

Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv spomenika proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je "Vesnik pobede".

(Kurir.rs/Beta/Foto:Jelena Vučetić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track