STEFANOVIĆ O SLUČAJU NEISPRAVNE VODE U BEOGRADU: 8 osoba učestvovalo u širenju lažnih vesti
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

STEFANOVIĆ O SLUČAJU NEISPRAVNE VODE U BEOGRADU: 8 osoba učestvovalo u širenju lažnih vesti

Beograd -

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da još nisu utvrđeni motivi širenja lažne vesti o neispravnosti vode u Beogradu, ali da se, za sada, zna da je osam osoba u tome učestvovalo, istakavši da oni koji kreiraju lažne vesti nanose veliku štetu i šire lošu sliku o Srbiji.

On je ponovio da su navodi o neispravnosti vode potpuna dezinformacija.

"Svakoga dana Zavod za javno zdravlje nekoliko puta tokom dana proverava ispravnost vode i nikada nijedna referentna vrednost - ni hemijska ni bakteriološka - nije bila takva da je voda neispravna", istakao je on.

Stefanović podseća da je neko najpe plasirao lažnu vest da je neispravna voda u beogradskom vodovodu, a da su se ubrzo pojavili navodi da je voda neispravna u subotičkom, pa u pančevačkom, pa u kragujevačkom vodovodu...

"Očigledno je širena potpuno lažna i izmišljena vest, ne znamo šta bi mogli biti motivi. Ulazimo u trag, ima više lica koja su širila tu vest - osam lica za sada i pokušaćemo da dođemo do autora izvorne lažne vesti", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, za sada nije utvrđena direktna veza između osam umešanih lica, ali se ispituje da li postoji njihova veza sa autorom originalne izmišljotine.

"Ljudi moraju da shvate da ovakvim vestima nanose veliku štetu", ukazuje ministar, pitajući se šta je njihov cilj - da uplaše druge ljude ili možda stvore lošu sliku o Srbiji...

Stefanović naglašava da među lažnim vestima nema povoljnih, već da je svaka takva vest loša i šalje lošu sliku o Srbiji, a istovremeno je zamolio građane da to ne rade već da, ako imaju neku informaciju koja im se čini uznemirujućom, to povere državnim organima da provere.

On se osvrnuo i na blokade naših međunarodnih saobraćajnica, rekavši da to policija neće dozvoliti.

"Upozorićemo vozače koji su najavili pokušaj blokade da se to kažnjava i da ne treba to da rade, već da pomere vozilo u desnu stranu i oslobode sobraćaj za druge ljude", rekao je on, istakavši da i drugi građani imaju prava - uključujući pravo na slobodu kretanja.

Na autoputu je, kaže ministar, osam opozicionih demonstranata blokiralo saobraćaj, zaustavljajući 100.000 ljudi.

"To nije bilo najavljeno i provizatkonito je. Najavite protest, recite da ćete za pet dana imati protest na toj i toj raskrsnici, i nikakav problem nije. Održite protest, budite dva sata, blokirajte saobraćaj, to je onda zakonito. Ne možete se samo pojaviti i građanima onemogućiti kretanje", kaže on, uz napomenu da je potpuno jasno da su razlozi blokada - politički.

O ceni goriva će se, kaže Stefanović, svakako razgovarati, ali ne pod pritiskom ulice.

Govoreći o poplavama koje su ovih dana pogodile Srbiju usled velikih padavina, kaže da je od prvog trenutka formiran štab i timovi koji obuhvataju više resornih ministarstava i javnih preduzeća.

"Analizirana je šteta, bilo je dosta štete od grada i poplave, ali je dobro je da smo uspeli da većinu kuća saniramo. Sagledavamo mogućnosti da se pomogne poljoprivrednicima jer su štete na usevima velike", kaže ministar.

Kad je reč o lošim izveštajima o nesrećama na putevima u Srbiji, navodi da je dobro što u poređenju sa istim peridom prošle godine imamo 27 mrtvih manje na putevima, ali ističe da je prethodan dan bio užasan kad je reč o izveštajima o saobraćajnim nezgodama.

"Ne možete staviti policajca na svakih 100 metara. Pojačali smo kontrole, a veoma važno je, između ostalog, vezati pojas, voziti umerenom brzinom, ne koristiti mobilni telefon i, naravno, ne piti alkohol", ukazuje ministar.

Kako primećuje, naročito mladi vozači često precene svoje vozačke sposobnosti što, kaže, prosto priziva neku vrstu nesreće. "Uputićemo presretače i na lokalne puteve ovih dana kako bismo kontrolisali brzinu kretanja. Molim građane da štite svoje i živote drugih ljudi. Jedan sekund može da znači život", zaključio je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track