EVAKUACIJA NA VREME

STEFANOVIĆ I MARIĆ OBIŠLI OBRENOVAC I LAZAREVAC: Pripadnici SVS spremni za pomoć stanovništvu (VIDEO)

Beograd -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović stigao je večeras u opštinu Obrenovac kako bio obišao građane i domaćinstva koja mogu biti ugrožena usled obilnih padavina.

Ministar Stefanović prvo je posetio mesto Draževac, gde su pripadnici SVS-a zajedno sa ljudima iz obrenovačkog Štaba za vanredne situacije na terenu i pomno prate situaciju. Nijedan građanin nije povređen niti ima ugroženog stanovništva, a pripadnici SVS-a, zajedno sa kolegama iz redovnog sastava policije, pripravni su ukoliko bude neophodna evakuacija stanovništva u ovoj opštini.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istovremeno je stigao u opštinu Lazarevac, tačnije mesto Stepojevac, gde je trenutno angažovano 17 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila i četiri čamca i trenutno rade na evakuaciji najugroženijih građana.

Do sada je u Stepojevcu evakuisano 30 ljudi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su i u Novom Sadu gde, usled obilnih padavina, kanalizacija nije mogla da primi svu vodu, pa vatrogasci-spasioci uveliko rade na crpljenju vode, uglavnom iz podrumskih prostorija, navodi se u saopštenju MUP-a.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je večeras, prilikom obilaska ugroženog stanovništva u opštini Obrenovac, da se voda polako povlači i da će Republički štab za vanredne situacije, zajedno sa opštinskim, pomno pratiti situaciju u naredna 24 sata.

Ministar Stefanović, koji je večeras obišao mesta Draževac i Baljevac, rekao je da su dva domaćinstva u opštini Obrenovac evakuisana na vreme i nijedan građanin nije bio životno ugrožen.

„Dao sam nalog pomoćniku ministra i načelniku Sektora za vanredne situacije Predragu Mariću da se naše snage rasporede na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac, koje su trenutno najugroženije. On se trenutno nalazi u Lazarevcu gde sa štabom radi na proceni situacije. U ovom trenutku nema mesta panici.

Oprezni smo i vodimo računa o svim vodotokovima na teritoriji Srbije, pogotovo na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac. Ne postoji bojazan od onakvih poplava kakve su bile 2014. godine, ali smo naravno oprezni i nećemo ništa prepustiti slučaju. Zato ćemo opservirati tokom noći i narednih dana sve vodotokove, da bismo bili pripravni ukoliko se voda podigne i da možemo na vreme da reagujemo dodatnim bedemima i upozoravanjem stanovništva“ naglasio je ministar Stefanović.

foto: Jelena Simoničić

Ministar je pozvao sve građane, ukoliko im je potrebna pomoć, da se obrate Sektoru za vanredne situacije i opštinskim štabovima, kako bi mogli što pre da im izađu u susret.

„Razgovarao sam večeras sa ljudima iz obrenovačkog Štaba za vanredne situacije i direktorom Elektroprivrede Srbije koji su na terenu i preneli su mi da trenutno imamo problem sa jednim srušenim mostom koji mora da se osposobi, kako bi se saobraćaj normalizovao u najkraćem mogućem roku“ rekao je ministar Stefanović.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić obišao je večeras mesto Stepojevac gde, kako je rekao, niko nije stradao, a evakuisano je 30 ljudi.

„Svi su dobro i na sigurnom. Situacija se polako stabilizuje. Pala je ogromna količina kiše, a rečica Vrbovica prosto nije mogla tu količinu vode da primi i došlo je do jednog poplavnog talasa koji je ugrozio objekte i ljude u njima“ rekao je Marić.

On je dodao da su na terenu pripadnici Sektora za vanredne situacije i predstavnici lokalne samouprave, kao i da se situacija u Lazarevcu polako smiruje i stabilizuje.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POPLAVLJENA IBARSKA MAGISTRA, SAOBRAĆAJ U PREKIDU: Vodena bujica kod Stepojevca, spasiovi sa čamcima poslati na HITNU AKCIJU! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track