Najnovije vesti

SLUČAJ KUD BRANKO CVETKOVIĆ PODIGAO JE SRBIJU NA NOGE, A SAD SE OGLASIO I SINDIKAT: Dali smo im besplatno prostor pod uslovom da plaćaju režijske troškove, ali to društvo ne izvršava obaveze
Foto: Google street view

Savez samostalnih sindikata Srbije

SLUČAJ KUD BRANKO CVETKOVIĆ PODIGAO JE SRBIJU NA NOGE, A SAD SE OGLASIO I SINDIKAT: Dali smo im besplatno prostor pod uslovom da plaćaju režijske troškove, ali to društvo ne izvršava obaveze

Beograd

SSSS nije iselio to društvo već je to, kako se navodi, učinio javni izvršitelj po nalogu suda

 

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas da je Kulturno-umetničkom društvu (KUD) "Branko Cvetković" ustupio besplatno prostor pod uslovom da plaća režijske troškove, ali da to društvo ne izvršava ugovorne obaveze.

SSSS nije iselio to društvo već je to, kako se navodi, učinio javni izvršitelj po nalogu suda.

"U skladu sa Ugovorom sa KUD 'Branko Cvetković' zahtevali smo samo redovno izmirivanje režijskih troškova, ali to društvo nije poštovalo jedinu obavezu da redovno održava prostorije i plaća komunalne troškove, pa su oni, znatno uvećani kamatama, padali na teret sindikata", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je SSSS još 1992. godine dao KUD "Branko Cvetković" poslovni prostor u centru Beograda na korišćenje bez ikakve naknade, "čime se odreklo značajnih finansijskih sredstava, u cilju negovanja i očuvanja tradicije i kulturnog nasledja zemlje".

Dodaje se da se "rukovodstvo KUD-a najmanje bavilo svojom delatnošću, već nelegalnim izdavanjem delova prostorija zbog čega je i adaptiralo prostor bez dozvole".

"Višegodišnje molbe i zahtevi da poštuju ugovor o poslovnoj saradnji i plaćaju režijske troškove nisu urodili plodom, pa su Sindikat Srbije i Crne Gore, a zatim i SSSS, kao pravni sledbenik, bili prinudjeni da se obrate sudskim organima radi prinudne naplate duga i raskida ugovora", navodi se u saopštenju.

Spor je, kako je istakao SSSS, trajao od '90-tih godina i završen sudskim raskidom ugovora 2008. godine i tužbom pokrenutom pred sudom za njihovo iseljenje.

Dodaje se da je SSSS u naredne tri godine uspeo da sudskim putem naplati veći deo svojih potraživanja. "Tek posle osam godina javni izvrštelj je sproveo sudsko izvršenje o iseljenju, što je i učinjeno ovih dana", stoji u saopštenju.

Predstavnici KUD-a, pema navodima SSSS, "manipulišu prezentujući neistinite informacije, kako bi predstavili sindikat kao organizaciju koja onemogućava okupljanje mladih i poštovanje naše tradicije".

SSSS, kako se navodi, zahteva od nadležnih organa da "izvrše uvid u finansijsko poslovanje KUD-a, prihode koje su ostvarivali tokom korišćenja prostora i uvid u ugovore o podzakupu sa vlasnicima diskoteka".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Google street view)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...