GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Tiršova 2 najkasnije za 5 godina
Foto: Stefan Jokić

građevinski radovi trebalo bi da počnu u naredne dve godine

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: Tiršova 2 najkasnije za 5 godina

Beograd -

BEOGRAD - Konkretni građevinski radovi na "Tiršovoj 2" trebalo bi da počnu u naredne dve godine i cilj je da u narednih četiri do pet godina imamo najsavremeniju dečju bolnicu u ovom delu sveta, izjavio je gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Nova dečja bolnica Tiršova 2 biće u okviru Kliničkog centra Srbije, u Deligradskoj ulici (ispod Infektivne klinike), na placu veličine oko jednog hektara, a Radojičić za Politiku otkriva da se u ovom momentu rešavaju imovinskopravni odnosi.

foto: Stefan Jokić

On smatra da je veoma važno to što će vrhunska dečja bolnica biti samo 150 metara udaljena od porodilišta u Višegradskoj, u kojoj će se pratiti potencijalno rizične trudnoće.

- Veoma brzo ćemo moći da zbrinemo bebe koje se rode sa najsloženijim anomalijama i čiji životi zavise od hirurške intervencije u prvim satima života.

Pored toga, sjajna bolnica, Institut za majku i dete, nalazi se na novobeogradskoj strani pa je bilo važno pronaći lokaciju koja je sa ove strane reke, rekao je Radojičić.

Državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić saglasio se da je ovo izuzetno znacajan projekat za zemlju i dali su konkretnu podršku već u startu za pronalazak najbolje lokacije, ističe dr Radojičić.

foto: Marina Lopičić

Prema njegovim rečima, ovo je period planiranja svih aspekata projekta, od prostora, opreme, do ključnih uskomedicinskih pitanja. Radojičić kaže da će insistirati da svaka faza bude temeljno i stručno urađena i da je to važnije od vremenskih odrednica.

Veliki broj stručnjaka različitih profila daće svoj sud o značajnim pitanjima, jer jedino ako dobro uradimo posao sada, nećemo imati problema u realizaciji. To će nam uzeti više vremena, ali daće rezultat koji želimo: dugoročno rešeno pitanje lečenja dece na najvišem nivou u Srbiji, istakao je Radojičić.

Tiršova 2 je više od zgrade i savremene medicinske opreme, to je novi koncept lečenja dece. Reč je o pristupu medicini u kome su dete i porodica centar i oko koga se organizuje bolnica, rekao je on. Studija izvodljivosti trebalo bi da bude gotova u narednih 10 meseci i daće odgovor na sva najznačajnija pitanja: kako da se prostor najbolje iskoristi, prilagode savremeni medicinski trendovi našoj medicine i potrebama dece.

Procenjuje se da bi izgradnja i opremanje klinike moglo da košta oko 54 miliona evra i novac za to je obezbeđen od Centralne evropske banke, naveo je list.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track