STANARI SE PROTIVE IZGRADNJI HRAMA, A DA LI ĆE IH OVO SMEKŠATI? Crkva plaća izgradnju vrtića u naselju Stepa!
Foto: Printskrin Rts

Da li je na pomolu rešenje

STANARI SE PROTIVE IZGRADNJI HRAMA, A DA LI ĆE IH OVO SMEKŠATI? Crkva plaća izgradnju vrtića u naselju Stepa!

Beograd -

Patrijaršijski upravni odbor doneo je odluku da finansira izgradnju predškolske ustanove u naselju Stepa Stepanović, najavio je direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović.

Ova odluka doneta je i pre nastanka problema i negodovanja pojedinaca koji ometaju izgradnju hrama u pomenutom beogradskom naselju. Pavlović naglašava da se crkva sigurno neće protiviti da vrtić bude izgrađen u tom naselju ako za to postoji potreba, te da Patrijaršijski upravni odbor može odmah po dobijanju projektne dokumentacije i odobrenja za izgradnju da počne sa radovima na izgradnji objekta za obdanište.

foto: Kurir

Inače, već duže vreme nekolicina stanara naselja Stepa Stepanović, na smenu, na mestu gde je predviđena izgradnja crkve, sprečava gradnju. Ne žele crkvu na tom mestu, jer su im prilikom kupovine stanova obećali pijacu, dom zdravlja, školu, obdanište...

- U naselju Stepa Stepanović, u kom živi između 12.000 i 14.000 stanovnika, uglavnom članova naše crkve, pokrenuli smo inicijativu za izgradnju hrama Prepodobne mati Angeline. Nekoliko građana sprečava gradnju, ne dozvoljavajući kamionima da dovezu materijal na gradilište. Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva i nadležnoj policijskoj stanici. Policija nije u stanju da obezbedi nesmetan rad i dovoz materijala - kaže Pavlović za Kurir i ističe da ne postoje nikakve pravne, imovinske niti urbanističke smetnje za radove na hramu.

- To je zaista mali broj ljudi koji se protivi gradnji hrama. Nama se niko od građana dosad nije obratio, tako da ne znamo koje razloge oni navode dok ometaju radove znajući da smo obezbedili sve saglasnosti i dozvole. Da nam se bilo ko obratio, sigurno bismo razgovarali da vidimo o koje slovo zakona smo se eventualno oglušili i da li možemo zajednički da rešimo problem - naglašava Pavlović.

On dodaje da je moguće da je u nekom propagandnom spotu kupcima stanova tog naselja obećano nešto što im kasnije nije ispunjeno, ali da SPC za virtuelna obećanja ne snosi odgovornost, te da ne mogu preko Crkve da ostvare nešto što im je neko drugi obećao.

- Ovo je pokušaj manipulacije male grupe građana, jer u naselju Stepa Stepanović postoji još parcela na kojima je dozvoljena gradnja i neke već imaju urbanizmom opredeljenu namenu. Neverovatno je da nadležni organi ne mogu ili neće da obezbede nesmetan rad i slobodu verskog delovanja SPC. Mi smo započeli vršenje bogosluženja na samom gradilištu i to će biti nastavljeno - naglašava Pavlović i zaključuje:

- Radovi će, ako bog da, uskoro biti nastavljeni, radovaćemo se ako se niko tome ne bude protivio. A nadležni neka se postaraju za poštovanje zakona.

Postoji još parcela

Ima prostora za školu i druge objekte

Prema Pavlovićevim rečima, postoji građevinska parcela namenjena za izgradnju vrtića i škole u pomenutom naselju, a o privođenju nameni odlučuje Gradski sekretarijat za obrazovanje. - Uz samu patrijaršijsku parcelu postoji parcela na kojoj se može izgraditi objekat površine 10.300 kvadrata. Neposredno ispod patrijaršijske parcele nalazi se parcela na kojoj se može izgraditi 7.720 metara kvadratnih poslovnog prostora. Za privođenje nameni urađeno je idejno rešenje za pijacu, ali JP "Gradske pijace" Beograd nije zainteresovano za gradnju. Sve nabrojane parcele nalaze se u državnom vlasništvu - napominje Pavlović.

Nezabeležen primer u SPC

Biće upisani u letopis hrama

Prema rečima protojera Pavlovića, ovakav primer nije dosad zabeležen u SPC. - Bilo je primera rušenja hramova u vreme komunističke diktature i nekih drugih smetnji i to stoji u arhivama crkvenim. Žao mi je što će na prvim stranicama letopisa hrama Prepodobne mati Angeline biti upisano da je nekoliko Beograđana ometalo njegovu izgradnju - kaže on.

Kurir.rs/ Mina Branković/ Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track