RODA IM SLETELA U DVORIŠTE Porodica Tomić iz Dunavca dobila neobičnog gosta koga će čuvati dok se ne oporavi
Ilustracija, Foto: EPA

ima poseban jelovnik

RODA IM SLETELA U DVORIŠTE Porodica Tomić iz Dunavca dobila neobičnog gosta koga će čuvati dok se ne oporavi

Beograd -

Neobični beli pernati posetilac svratio je u prošli četvrtak u dvorište porodice Tomić u naselju Dunavac, smeštenom na levoj obali Dunava.

Igru mališana prekinuo je dolazak rode koja se, kako kažu, ni od kuda pojavila na stepenicama kuće.

- Mi smo se igrali kada smo videli rodu i odmah smo otrčali kod ujke da mu kažemo - kažu mališani.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Nikakvo čudo nije videti rodu na krovu kuće, ali njena pojava na porodičnom pragu izazvala je iznenađenje, te su Tomići pretpostavili da je ptica povređena.

Ujak je vidno povređenu rodu odneo u šupu gde je pokušao da joj pomogne. Pošto su na vratu rode primetili veliki krvavi ožiljak krenuli su da se raspituju na koji način bi mogli da pomognu zalutaloj životinji. Pokucali su na različite adrese, ali je samo Ogranizacija za spasavanje životinja dala pravi savet.

Tomićima je preporučeno da svojoj gošći daju vode, sveže žabe i svežu ribu.

- Žabe nismo uspeli da nađemo, ali pošto nam je kanal blizu kuće ribe je bilo dosta. Davali smo joj isključivo žive ribe jer kada je riba koju jede živa ona misli da je sama lovi - ispričala je majka mališana koji je našao rodu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Bela pernata lepotica se u međuvremenu okrepila, ojačala, pa sada trči po dvorištu, stoji na jednoj nozi, te ne dozvoljava bliske kontakte kao na početku susreta kada su njeni domaćini mogli da je zagrle i maze. Ipak, trebaće joj još malo vremena do potpunog oporavka kako bi sa svojim jatom krenula na 12.000 kilometara dug put.

U avgustu prošle godine dogodio se sličan slučaj kada je roda sletela na površinu jedne firme u industrijskom delu Dorćola, izazvaši veliko čuđenje među zaposelnima koji su miselći da je povređena pokušali da joj pomognu. Međutim, izgleda da je ova putnica bila samo u prolazu pošto je nakon nekoliko sati sama otišla.

(Kurir.rs/RTS, A.Milutinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track