Najnovije vesti

FEKALIJE SE IZLIVAJU, LIFTOVI STOJE, KROZ KROVOVE LIJE: Beogradski KRUG DVOJKE oduvek je bio elitan, ali ne i oni koji sada žive u njemu! NIŠTA NEĆE DA PLATE
Foto: AP/Ilustracija

Stanari neće da plaćaju popravke

FEKALIJE SE IZLIVAJU, LIFTOVI STOJE, KROZ KROVOVE LIJE: Beogradski KRUG DVOJKE oduvek je bio elitan, ali ne i oni koji sada žive u njemu! NIŠTA NEĆE DA PLATE

Beograd

BEOGRAD - Stanari koji ne žele da se izvrše neophodni radovi, naročito u slučaju kad krov prokišnjava ili kad se izliva kanalizacija moraju da budu svesni da ti kvarovi uništavaju imovinu njihovih komšija.

Krov koji prokišnjava, kanalizacija koja se izliva, liftovi koji ne rade su problemi sa kojima se svakodnevno bori sve veći broj stanara u Beogradu. Za njih je u najvećoj meri zaslužna nesloga među komšijama i nedovoljno novca da se kvarovi poprave. Ali, u opštinama poput Starog grada, Vračara i Savskog venca, dela Palilule, kiša i fekalije uništavaju stanove jer vlasnici ne žele da prihvate da imaju obavezu da plate radove.

foto: Zorana Jevtić

Javno preduzeće "Gradsko stambeno" posluje na deset beogradskih opština. Zgrade koje se nalaze u njihovom sistemu održavanja njima prijavljuju kvarove. Nakon toga ovo preduzeće šalje ponudu za izvođenje većih radova. Njihovo iskustvo pokazuje da se prihvatanje i odbijanje ponuda ne razlikuje mnogo od opštine do opštine, već da zavisi od drugih stvari.

- Odnos prema ponudama za izvođenje investicionih, radova velikog obima i vrednosti, zavisi od mnogo faktora, pre svega sloge i solidarnosti u zgradi, ali i imovnog stanja samih vlasnika stanova. Svakako da postoje i oni sugrađani koji ne poznaju, ili ne žele da prihvate članove Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji jasno kažu da su vlasnici stanova ujedno vlasnici i svih zajedničkih delova zgrade, te su shodno tome, dužni i da finansiraju njihovo održavanje.

foto: Zorana Jevtić

Može se reći da je tendencija neprihvatanja takve zakonske obaveze nešto prisutnija u centralnim gradskim opštinama - kažu iz Javnog preduzeća "Gradsko stambeno". 

Zgrade starije od 100 godina

U centralnim opštinama, kao što su Stari grad, Vračar, Savski venac, deo Palilule, nalaze se zgrade koje su stare i više od sto godina. Na velikom broju njih su propale fasade, a unutrašnjost zgrada je u veoma lošem stanju.

foto: AP/Ilustracija

Kao takve zahtevaju daleko više ulaganja nego one koje se nalaze u "mlađim" opštinama. Stanari ovakvih zgrada treba da izdvoje nekoliko miliona dinara kako krovovi ne bi prokišnjavali, a liftovi radili.

foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

- Nama lift ne radi osam godina. Sad je velika cifra koja treba da se izdvoji da bi se izvršili radovi. Dok smo se dogovarali da se započnu radovi stanari se nisu žalili da neće da plate nego je u pitanju bila materijalna situacija ljudi. To je bio problem. U zgradi ima penzionera koji žive sami od jedne penzije. Neki od njih žive u manjim stanovima, neki žive u 65 kvadrata - objasnila je 

Jelena Petrović iz zgrade koja se nalazi u Ulici 27. marta.

foto: Nebojša Mandić

Pored stanara koji ne mogu da plate popravke, jer nemaju dovoljno novca postoje i oni koje kvarovi ne dotiču, pa ne žele da se izvode radovi.

- Neretko stanari iz prizemlja nisu previše zainteresovani za popravke lifta i krova, dok oni sa viših spratova naglašavaju da ih se ne tiču problemi u suterenu i podrumu - objasnili su iz Javnog preduzeće "Gradsko stambeno".

foto: Filip Plavčić

Stanari koji ne žele da se izvrše neophodni radovi, naročito u slučaju kad krov prokišnjava ili kad se izliva kanalizacija moraju da budu svesni da ti kvarovi uništavaju imovinu njihovih komšija. Ne smeju pred takvim problemima da zatvaraju oči jer se nalaze na spratu do kog voda ne dolazi.

Pored ovoga i liftovi koji ne rade prave veliki problem. Naročito starim ljudima kao i osobama sa malom decom. Neophodno je da oni rade, a oni koji žive u prizemlju ili na nižim spratovima ne smeju da razmišljaju da neće da plate popravku jer ga ne koriste.

foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Moraju da shvate da su kupovinom stana postali i vlasnici zajedničkih delova zgrade, i da je njihova obaveza da ih održavaju.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...