Najnovije vesti

ŠOKANTNO POSKUPLJENJE! Beograđani će za održavanje zgrada ubuduće morati da izdvoje i do 50 ODSTO VIŠE NOVCA
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

odluka stupila na snagu polovinom avgusta

ŠOKANTNO POSKUPLJENJE! Beograđani će za održavanje zgrada ubuduće morati da izdvoje i do 50 ODSTO VIŠE NOVCA

Beograd
15:35h

Beograđani čije stambene zgrade održava JP "Gradsko stambeno" ubuduće će ovu uslugu plaćati i do 50 odsto skuplje.

Nadzorni odbor ovog preduzeća doneo je 17. jula odluku o povećanju cena redovnog ili tekućeg održavanja, koju je 15. avgusta potpisao i odobrio gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, čime je ona već dan kasnije stupila na snagu.

Stanovnici prestonice će tako, samo za održavanje i čišćenje zgrada, kao i platu upravnika, svakog meseca morati da izdvajaju više od 2.000 dinara.

Podsetimo, Beograđani su redovno održavanje preko "Gradskog stambenog", u zgradama sa liftom, do sada preko računa "Infostana" plaćali 11,47 dinara po kvadratu (sa PDV-om), a po novoj ceni to će biti čak 17,12 dinara, što je povećanje od preko 49 odsto.

Nešto manji ceh imaće oni u zgradama bez lifta koji su izdvajali 7,44 dinara po kvadratu, a ubuduće će morati 10,72, što je povećanje od 44 odsto.

U praksi to znači da će stanari koji imaju prosečan stan od 60 kvadrata, u stambenom objektu sa liftom, umesto dosadašnjih 686,2 ubuduće mesečno plaćati 1.027,2 dinara.

"Gradonačelnik Beograda doneo je 15. 8. 2018. rešenje kojim se daje saglasnost na zahtev našeg preduzeća da se koriguje visina naknade za tekuće održavanje stambenih zgrada. Isto je stupilo na snagu dan kasnije. Nova cena održavanja zgrade bez lifta je 8,93 dinara po kvadratu stambene površine, bez PDV-a, a nešto viša je za zgrade u kojima postoji lift i iznosi 14,27 din/m2, bez PDV-a", potvrdili su iz "Gradskog stambenog".

Međutim, veoma je interesantno obrazloženje zahteva za povećanje cene koje je ovo preduzeće uputilo gradonačelniku, a u kojem se pozivaju na odluku Skupštine grada od 26. juna ove godine. Naime, Skupština je tada donela odluku o minimalnoj visini iznosa tekućeg ili redovnog održavanja zgrada u iznosu od 360,85 dinara u zgradama bez lifta, odnosno 469,11 za zgrade sa liftom.

"Stambeno" je, pak, kako stoji u dokumentu "analizom važećih cena usluga koje ovo preduzeće pruža, došlo do zaključka da 120.165 stanova trenutno plaća nižu cenu tekućeg održavanja od propisane minimalne cene sadržane u odluci".

Shodno tome su rešili da svima poskupi usluga i do 50 odsto.

Posebno treba napomenuti da je ovo drugo poskupljenje usluga "Gradskog stambenog" za poslednjih godinu i kusur dana, pošto su u julu 2017. cene povećane za 20 odsto (nijedno drugo gradsko preduzeće nije značajnije dizalo cene svojih usluga). A odluka o poskupljenju praktično je prva koju je potpisao novi direktor ovog gradskog preduzeća Vladimir Brašić.

Možda i glavni razlog za ogromno poskupljenje su neočekivano niski prihodi "Stambenog".

Kako stoji u izveštaju o realizaciji godišnjeg plana i programa poslovanja za drugi kvartal 2018. godine, "prihod po osnovu redovnog održavanja planiran je u iznosu od 858.500.000 dinara, a realizovan u iznosu od 445.936.000, što čini 51 odsto planiranog iznosa. Do povećanja prihoda doći će u narednim kvartalima, kao rezultat realizacije planiranog povećanja visine naknade za održavanje".

Kurir.rs/Blic/Suzana Luković/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja