USVOJENA INICIJATIVA KURIRA: Srpski dobrotvor Janis Janulis dobija ulicu u Beogradu!
Foto: Printscreen

Uspela akcija

USVOJENA INICIJATIVA KURIRA: Srpski dobrotvor Janis Janulis dobija ulicu u Beogradu!

Beograd -

Gradska Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica usvojila je inicijativu Kurira da jedna ulica u prestonici dobije ime po srpskom dobrotvoru Janisu Janulisu.

- Janis Janulis je 1916, kao i brojni Krfljani, na svoje imanje u selu Agios Mateos primio iznemogle srpske vojnike koji su spas posle Albanske golgote našli na grčkom ostrvu. Ovaj pastir je i jednu svoju njivu, od koje je hleba jela njegova porodica, dao za groblje ratnika Drinske divizije. Kada su kosti junaka prenete u mauzolej na Vidu, Janis je ostavio zavet porodici da se ta njiva, iz pijeteta prema Srbima, nikada ne obrađuje - rekla je urednica Kurira Jelena Spasić obrazlažući inicijativu.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović dodala je da se 2018. obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, što je idealna prilika da se grad Beograd, dodeljivanjem naziva ulici, oduži dobrotvoru Janisu Janulisu za sve zasluge koje je učinio za srpski narod na Krfu.

Na istoj sednici Komisije usvojene su i inicijative za postavljanje osam skulptura vajarke Olge Jevrić na Topličinom vencu, kao i podizanje spomenika rok muzičaru Milanu Mladenoviću na platou ispred Doma omladine.

(Kurir/S.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track