SRAMOTA NA KALEMEGDANU! NIŠTA VIŠE NIJE SVETO! Vandali oskrnavili srpsko-ruski spomenik, ukrali vrednu bistu Svetog Đorđa! (FOTO)
Foto: Youtube printscreen

za svaku osudu!

SRAMOTA NA KALEMEGDANU! NIŠTA VIŠE NIJE SVETO! Vandali oskrnavili srpsko-ruski spomenik, ukrali vrednu bistu Svetog Đorđa! (FOTO)

Beograd -

Spomenik posvećen ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata koji se nalazi na Beogradskoj tvrđavi našao se na udaru vandala!

Nepoznati počinioci, za koje se sumnja da su preprodavci sekundarnih sirovina, ukrali su bronzanu bistu Svetog Đorđa. Lopovi su nekako uspeli da iz granitnog krsta izvale i odnesu skulpturu, a o svemu je obaveštena i policija.

foto: Twitter/boozarus

Ovaj spomenik, koji je postavljen pre četiri godine, donacija je ruskih društvenih organizacija "Centar nacionalne slave" i Fonda Andreja Prvozvanog gradu Beogradu.

Spomenik je postavljen u sklopu manifestacije obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, a osveštao ga je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje predstavnika patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila, njegovog prosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin i nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Visina spomen obeležja je 2,7 metara i krase ga tradicionalni hrišćanski simboli krst i, bar do danas, lik svetog Đorđa, pokrovitelja ruske i srpske vojske, na konju kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Oštra osuda

Milan Stanić, v.d. načelnika Policijske uprave za grad Beograd, najoštrije je danas osudio tešku krađu bronzane figure Svetog Đorđa Pobedonosca sa spomen-obeležja ruskim i srpskim vojnicima poginulim tokom Prvog svetskog rata na Kalemegdanskoj tvrđavi.

- Za sada nepoznata lica izvalila su iz središnjeg dela spomen-obeležja pomenutu skulpturu i udaljila se sa lica mesta. Odmah po prijavi od strane oštećenog JKP „Beogradska tvrđava“ policijski službenici su obavili uviđaj. Pripadnici beogradske kriminalističke policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre rasvetlili ovaj događaj i pronašli počinioce - rekao je Stanić.

Kurir.rs/Alo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja