FOTOGRAFIJA OVE DEVOJČICE SA TERAZIJA JE NAJTUŽNIJA SLIKA BEOGRADA: Scena iz srca prestonice koja izaziva BES, TUGU I OČAJ (FOTO)
Foto: Printscreen/ Twitter

svi šeruju ovu fotografiju

FOTOGRAFIJA OVE DEVOJČICE SA TERAZIJA JE NAJTUŽNIJA SLIKA BEOGRADA: Scena iz srca prestonice koja izaziva BES, TUGU I OČAJ (FOTO)

Beograd -

Fotografija devojčice predškolskog uzrasta koja na Terazijama uz pomoć dečje gitare i kartonske kutije pokušava da isprosi novac za hranu velikom brzinom se proširila društvenim mrežama.

"Beograd 29.9.2018... Terazije... Beograd...", stoji u opisu fotografije koja je najpre osvanula na Tviteru.

foto: Printscreen/ Twitter

Glavni akter scene koja je izazvala lavine komentara je curica, uredno obučena i očešljana, sa tugom u očima i instrumentom u rukama koja stojeći na jednom od najprometnijih mesta u Beogradu pokušava od prolaznika da izmami neki dinar.

Ispred se nalazi kartonska kutija na kojoj piše"skupljam novac za hranu".

Pokrenuta inicijativa za sprečavanje zloupotrebe dece ulice

Iako korišćenje dece u svrhu prosjačenja nije neuobičajeno na prestoničkim ulicama, nemoguće je ne zapitati se ko je ovako malo dete pustio samo na ulicu, ko su roditelji koji svoju ćerku koriste kao vid zarade i kakva je to sudbina porodice koja je svoje dete umesto na igralište, šalje da svira na ulici.

Prosjačenje je strogo kažnjivo zakonom, a još strože njegovoorganizovanje. Naime, svako ko organizuje prosjačenje ili za to koristi maloletne osobe mogao bi da dobije zatvorsku kaznu do 60 dana. U isto vreme, zakonom je zabranjeno i ostavljanje ovako male dece bez nadzora.

Glavaš: "Najstrože osuđujem zloupotrebu dece"

Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš rekao je za Blic da je upoznat sa ovim slučajem.

- Najstrože moguće ovakve stvari treba sankcionisati, iako je činjenica da je sve više zloupotrebe dece na ulici, posebno socijalno osetljivih grupa. Intenzivno se radi sa Komunalnom policijom i Centrom za socijalni rad, ali najpre sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu koji velike napore ulažu da se ovakve stvari rešavaju - rekao je Glavaš.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track