ŽITELJI NASELJA ZA IZBEGLICE U OVČI OČAJNI: Dobili duplirane račune za Infostan, sad u šoku ne znaju kako da ih plate
Foto: Kurir

naplata zajedničke potrošnje struje

ŽITELJI NASELJA ZA IZBEGLICE U OVČI OČAJNI: Dobili duplirane račune za Infostan, sad u šoku ne znaju kako da ih plate

Beograd -

Žitelji naselja za izbeglice na Ovčanskom putu bili su presrećni kada su se uselili u nove domove početkom marta, ali su sada oni doživeli šok kada su im stigli julski računi za Infostan.

foto: Kurir

Na naplatu im je stigla i zajednička potrošnja električne energije, koje je neke koštala i više od 10.000 dinara. Međutim, meštanima sa kojima smo razgovarali nije jasno šta je tačno naplaćeno i zašto su im računi duplo skuplji u odnosu na prethodni mesec.

Na računima se vidi da je stavka za potrošenu zajedničku struju neuobičajeno visoka, i ona iznosi preko 10.000 dinara, a često i više. Podsetimo, reč je o utrošku za električnu energiju u zgradi, za rasvetu u hodniku. Najčešće se placa oko 200 dinara, ali sada su pojedincima stigli računi veći od 12.000 dinara, što se može videti na jednoj od priznanica za uplatu u koju je Kurir imao uvid.

foto: Kurir

Dragici Ćalić (62), koja živi u stanu od 68 kvadrata, julski račun za info stan iznosi paprenih 20.000 dinara, a zajednička potrošnja električne energije košta je 10.260 dinara.

- Inače redovno plaćam sve račune, ali ovo nemam nameru da platim, niti imam odakle! Ranije su računi iznosili oko šest do sedam hiljada dinara, nikad preko toga. Mi ni ne znamo šta je to. Moguće je da oni nama sada naplaćuju tu struju koju su majstori napravili kada su izvođeni radovi pre useljenja, pa sad nama izbeglicama to naplaćuju - ogorčena je Dragica.

Ona naglašava da će ako bude potrebe meštani pisati i peticiju, a da će ići i do Strazbura ako bude potrebno.

foto: Kurir

- Ovo je pljačka naroda, ništa drugo. Van pameti! Nameću nam nešto kao da smo mi ovce za šišanje - kaže Dragica.

Ništa bolje nije prošao ni njen komšija Luka Paić (70), njemu je na naplatu stiglo 17.023 dinara, a zajednička potrošnja elekrične energije mu je naplaćena 10.419 dinara, inače njegov stan ima 71 kvadratnih metara. Račun za prethodni mesec platio je 6.300 dinara.

foto: Kurir

- Žalili smo se EPS-u, Infostanu, sada čekamo odgovor. Tražili smo da nam dostave podatke za svaki objekat kolika je ta potronja i za šta tačno. Potpuno nam je nejasno šta smo mi to toliko potrošili. Upoređivali smo račune mi komšije među sobom i čak se naplata ne pokalapa ni po kvadraturi stanova. Dešava se da nekoliko nas ima istu kvadraturu, a da je nekom stiglo da plati više, nekome manje - objašnjava nam Paić.

foto: Kurir

On pominje i da im je stigao račun za struju za februar mesec, iako su useljeni tek u martu mesecu.

Njegovoj komšinici Mari Šarić (62) račun za jun iznosio je 3.296 dinara, a za jul 9.794 dinara, a potrošena zajednička struja naplaćena joj je 6.337 dinara.

- Još uvek nismo dobili odgovor zašto nam je ta stavka toliko naplaćena, kao ni šta sve obuhvata ta stavka - kaže za Kurir Šarićeva.

JKP Infostan: Žalbe prosleđene na dalju nadležnost

Iz JKP Infostan tehnologije navode da je to preduzeće osnovano od strane Skupštine grada Beograda u cilju evidentiranja korisnika komunalnih usluga, raspodele naknada i zaduženja za komunalne usluge, formiranja računa i naplate komunalnih usluga, a na osnovu naloga javnih komunalnih preduzeća i drugih učesnika u Sistemu objedinjene naplate, te stoga nije odgovorno za kvalitet i kvantitet isporučene usluge, već je isto u nadležnosti davaoca usluga u okviru Sistema objedinjene naplate.

foto: Kurir

- U predmetnom slučaju, zaduženja za zajedničku električnu energiju su obračunata na osnovu očitavanja i dostavljenih podataka o potrošnji od strane JP EPS. Sve reklamacije korisnika na obračun zajedničke električne energije primljene u JKP Infostan prosleđene su davaocu usluge - JP EPS na dalju nadležnost i rešavanje, o čemu su korisnici obavešteni. Svim korisnicima koji su reklamaciju uputili u JKP Infostan će odgovor JP EPS biti prosleđen odmah po prispeću. Ukoliko budu dostavljeni nalozi za korekciju zaduženja od strane davaoca usluge JP EPS, JKP Infostan će postupiti po njima - navode iz JKP Infostan.

Oni dodaju da zajednička električna energija predstavlja utrošak sa brojila zgrade koje je zajedničko za sve stanare. Utrošak sa ovih brojila se fakturiše svim korisnicima, a raspodela utroška se vrši na osnovu kriterijuma utvrdenog od strane stambene zajednice.

(Kurir.rs/M. Branković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track