Najnovije vesti

BISTA DIMITRIJU TUCOVIĆU VRAĆENA NA SLAVIJU: Spomenik slavnog socijaliste dobio novo mesto na gradskom trgu (FOTO)
Foto: Beoinfo

istorijski spomenik

BISTA DIMITRIJU TUCOVIĆU VRAĆENA NA SLAVIJU: Spomenik slavnog socijaliste dobio novo mesto na gradskom trgu (FOTO)

Beograd

Bista vođe socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, Dimitrija Tucovića vraćena je danas na Trg Slavija u Beogradu, postavljena na novi plato ispred Narodne banke Srbije, gde su je otkrili predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i direktor JKP "Pogrebne usluge" Dragan Baltovski.

 

Nikodijević je rekao da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima koji mogu da polože cveće i odaju mu poštu. Spomenik je ranije bio na travnjaku u središtu tog trga, gde je tokom nedavne rekonstrukcije Slavije, postavljena fontana.

foto: Beoinfo

"Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog (Prvog svetskog) rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda", kazao je Nikodijević.

foto: Beoinfo

On je rekao da će ove godine manifestacijom "Dani slobode" od 20. oktobra do 1. novembra prvi put zajedno biti obeleženi Dan oslobođenja Beograda u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...