SIMBOLU BEOGRADA POTREBNA SANACIJA: Pobednik se godinama naginje, raspisan tender za sređivanje
Foto: Dragana Udovičić

rekonstrukcija spomenika

SIMBOLU BEOGRADA POTREBNA SANACIJA: Pobednik se godinama naginje, raspisan tender za sređivanje

Beograd -

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada raspisao je tender za izradu Projekta statičke sanacije "Pobednika", jednog od najupečatljivijih simbola Beograda, a koji se, između ostalog, godinama naginje.

"Kompletna rekonstrukcija Pobednika podrazumeva statičku sanaciju i restauraciju bronzane skulpture, stuba i postamenta", rečeno je Tanjugu u Zavodu gde su naveli i da je ekspertiza Građevinskog fakulteta iz 2016. godine pokazala da je naginjanje "Pobednika" proces koji traje.

"Radi se o relativno sporom procesu, koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja", podsetili su u Zavodu na taj dokument o stanju "Pobednika" podignutog 1928. godine povodom proslave 10-godišnjice proboja Solunskog fronta.

Kako je Tanjugu rečeno u Zavodu, postupak javne nabavke pokrenut je na osnovu zaključka gradonačelika Beograda. Radovi će se izvoditi nakon izrade projekta, kada budu opredeljena odgovarajuća sredstva.

Projekat statičke sanacije, kako su dodali, između ostalog, obuhvata i definisanje tehnologije demontaže i montaže skulpture, proveru stanja nosivosti mosta ispred Sahat kapije.

U okviru projekta sanacije i restauracije potrebno je između ostalog izvršiti mapiranje svih oštecehnja kamene obloge stuba i postamenta spomenika, izraditi projekat restauracije i konzervacije bronzane skulpture.

Projekat restauracije i konzervacije podrazumeva i definisanje metoda čišćenja i konzervacije, spajanje razmaknutih delova i njihovo kvalitetno zavarivanje.

Izrada i podizanje spomenika koji čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koncipiran u vidu dorskog stuba delo arhitekte Petra Bajalovića trajala je od 1913. do 1928. godine. Beogradska opština je u avgustu 1913. donela odluku da se taj veliki istorijski dogadaj obeleži podizanjem spomenika Pobedi. Prvobitno je zamišljen kao monumentalna fontana koja trebalo biti postavljena na prostoru Terazijskog platoa.

Odluka o mestu postavljanja Pobednika poklopila se sa krajem radova na uredenju Savskog šetališta i Velikog stepeništa na Kalemegdanu, kao i godišnjice obeležavanja proboja Solunskog fronta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track