OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Venci, sveće i duboki naklon herojima koji su za slobodu i život dali
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Državna ceremonija na Groblju oslobodilaca Beograda

OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Venci, sveće i duboki naklon herojima koji su za slobodu i život dali

Beograd -

Državna ceremonija povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda, a predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Uz intoniranje himni Srbije i Ruske Federecije pored ministra Đorđevića vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana u Srbiji. Đorđević je u obraćanju novinarima ukazao na reči predsednika Srbije Aleksandra Vucića da neki imaju pravo da proslavljaju dan primirja, a da mi imamo pravo da proslavljamo dan pobede i podvukao da smo u oba svetska rata bili na strani pobednika.

"Srbija je uvek bila na strani pobednika, i Srbija ima razloga da slavi" naglasio je Đorđević.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naveo je da danas odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za slobodu, borcima Crvene armije i borcima Narodnooslobodilačkog rata, Patizanima, koji su da dali svoje živote nesebično da bi mi danas živeli u slobodi. On je još jednom zahvalio svim vojnicima Crvene armije uz reči da nije bilo njih ne bi bilo ni naše slobode. Ministar Đorđević je najavao da će ministarstvo koje vodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije renovirati Groblje oslobodilaca Beograda koje će, kaže, imati potpuno drugačiji izgled.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je ocenio da je 20. oktobar jedan od najavžnijih datuma za glavni grad Srbije i dodao da mu je drago da se ponovo obeležava na dostojanstven način.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"U jednom periodu posle 2000. godine nije se obeležavao kao praznik i to je bila nepravda prema svim herojima i onima koji su dali živote za slobodu ovog grada" dodao je Nikodijević.

Istakao je da je doneta odluka da se 20. oktobar i 1. novembar, dan kada je Beograd oslobođen u Prvom svetskom obeležavaju pod nazivom "Dani slobode" i precizirao da će manifestacija trajati 12 dana i da je već naišla ne veliki odziv građana Beograda. Ukazao je da fašizam i danas ima razne oblike, da se protiv njega treba boriti i da smo svedoci, podvlači, da se zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima...relativizuju. Nikodijević je podsetio da su prvi časovi u školama počeli posvećeni oslobođenju Beograda 20. oktobra, da će isto biti i 1. novembra.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Poštujemo i odajemo počast svim herojima koji su dali živote za slobodu, uvek smo buili na strani pobednica i nema potrebe da se stidimo svoje istorije već da budemo ponosni na nju" poručio je Nikodijević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track