BAHATI INVESTITOR ZAKLONIO KOMŠIJAMA SVETLOST! Izgradio 8 spratova i to bez dozvole! (FOTO)
Foto: Marina Lopičić

Gradio bez građevinske dozvole

BAHATI INVESTITOR ZAKLONIO KOMŠIJAMA SVETLOST! Izgradio 8 spratova i to bez dozvole! (FOTO)

Beograd -

Još jedan slučaj divlje gradnje stiže nam sa Lekinog brda u Beogradu, gde je bahati investitor u Ulici Rada Neimara bez građevinske dozvole sagradio ni manje ni više nego zgradu od osam spratova, što je zabranjeno u tom delu grada i kojom je bukvalno zaklonio sunce okolnim stanarima!

Iako u ovom delu Voždovca zakon propisuje da objekti smeju da imaju samo prizemlje, dva sprata i potkrovlje, u poslednjih godinu dana tu je izrasla osmospratnica, koja je u potpunosti promenila ne samo pogled već i život najbližih komšija.

- Prema Zakonu o urbanizmu, objekat treba da bude najmanje četiri metra dalje da bi mogao da ima prozore. Ovo je nepuna tri metra od moje kuće i preko 50 prozora i terasa gleda u moje dvorište! Sunca više i ne vidimo! Zamislite vi život bez sunca, gde jedva i nebo vidite! Užasno je! Usred Lekinog brda, gde su sve male ulice i porodične kuće, čovek je sagradio osmospratnicu! Da ne govorimo o tome da je trebalo i prostor za zelenu površinu da ostavi, što, naravno, nije uradio - kaže Darko Antonović.

Protiv "SAV gradnje", kao investitora, komšije su podnosile krivične prijave, pozivale građevinske inspekcije, pa čak i policiju. Građevinska inspekcija opštine Voždovac naložila je obustavu radova i rušenje zgrade čak dva puta: prvi put u decembru 2017. godine, a zatim u maju 2018. Međutim, investitor se oglušio o sve to.

foto: Marina Lopičić

- Tri puta su inspektori izlazili na teren, stavljali traku da je gradnja zabranjena. Ovi traku posle sat vremena skinu, nastave, nikom ništa. Čujem da je predat zahtev za legalizaciju objekta iako on nema ni građevinsku dozvolu. Veći deo zgrade je useljen - od 50 stanova, nisu prodata još samo tri! Kako li je taj notar tako smeo da sklopi kupoprodajni ugovor?! Dobili su priključak za struju i vodu, mada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić pričao da je priključenje bespravne gradnje nelegalno i da će takve priključke isključivati - ističe Antonović, koga podržavaju i druge komšije koje strahuju od bahatog investitora.

Stanari osmospratnice, koje smo zatekli ispred zgrade, nisu želeli da pričaju za Kurir, baš kao ni radnici koji su farbali ogradu i okopavali baštu oko nelegalnog objekta. Poruku sa pitanjima poslali smo i Goranu Vesiću, ali do zaključenja broja nisu stigli odgovori.

foto: Marina Lopičić

Investitor se ne javlja Zgrada sa bazenom i teretanom

Investitor je kompanija "SAV gradnja", čiji je vlasnik i direktor Ljubiša Ćulafić, a na njihovom sajtu oglašeni su na prodaju stanovi od 42 do 283 m2 u ovoj zgradi u blizini Šumica, koja poseduje parking, spa-centar, bazen i teretanu. Na telefon kompanije se niko nije javljao, a odgovore na upućena pitanja nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Kurir.rs/Jelena Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track