PROTESTNA VOŽNJA SA TRGA REPUBLIKE: Biciklisti ponovo zahtevali stazu od Kalemegdana do Vuka
Ilustracija, Foto: EPA

redovna mesečna aktivnost

PROTESTNA VOŽNJA SA TRGA REPUBLIKE: Biciklisti ponovo zahtevali stazu od Kalemegdana do Vuka

Beograd -

BEOGRAD - Više od 300 biciklista krenulo je večeras sa Trga Republike u Beogradu u protestnu vožnju zbog toga što na potezu od Zoološkog vrta do Vukovog spomenika prilikom najavljene rekonstrukcije saobraćajnica u centru Beograda neće biti izgradjene biciklističke staze.

Redovnom mesečnom vožnjom, 91. "Kritičnom masom", biciklisti su ponovo zahtevali da se ulicama od Kalemegdana do Vukovog spomenika izgrade ranije obećane trake za građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Emil Vaš

U saopštenju Udruženja gradjana "Ulica za bicikliste" ocenjuje se da je projekat obnove ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije pod nazivom "Zeleni bulevar" - "sve samo ne zelen, jer ukida tramvajske baštice".

"Posledice ovog poteza bi bile povećanje broja automobila koji koriste ovu saobraćajnicu i smanjenje brzine tramvaja. Ta dva faktora zajednički će uticati da se građani pre opredele za automobil nego za javni prevoz, a to znači više automobilskog saobraćaja, nove gužve, zagađenje i buku", navodi se u saopštenju.

Udruženje dodaje da iako su gradske vlasti tvrdile da će biti uvedene jednosmerne biciklističke staze sa obe strane tih ulica, od toga se odustalo uz tvrdnju da "nema mesta", mada je prvobitan plan pokazivao da ga ima, zato što gradska uprava hoće da sačuva što više od oko 500 parking-mesta na trotoarima.

foto: Beoinfo

Evropska banka za obnovu i razvoj planira da Gradu Beogradu da kredit od 20 miliona evra za obnovu tih ulica.

Prvi cilj projekta koji finansira EBRD je međutim unapredjenje tramvajskih koloseka i elektro-mreže, davanje prednosti tramvaju uvodjenjem naprednog signalnog sistema, a drugi je "rehabilitacija" i "širenje ulica... radi boljeg i bezbednijeg protoka saobraćaja".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track