Najnovije vesti

NEPRAVILNOSTI U VEĆINI KONTROLISANIH PRIVATNIH VRTIĆA: Nema uredne evidencije dolazaka dece, niti se broj poručenih obroka podudara
Foto: Shutterstock

vanredna kontrola

NEPRAVILNOSTI U VEĆINI KONTROLISANIH PRIVATNIH VRTIĆA: Nema uredne evidencije dolazaka dece, niti se broj poručenih obroka podudara

Beograd

U većini beogradskih privatnih vrtića u kojima su obavljene vanredne kontrole uočene su nepavilnosti u evidenciji dolazaka dece i protivpožarnoj zaštiti, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

U oko 90 odsto vrtića, 19 od 21, u kojima je kontrolisan dolazak dece na osnovu kojeg Grad Beograd refundira novac, nema uredne evidencije dolazaka, niti se broj poručenih obroka podudara.

Protivpožarna kontrola imala je zamerke za svaki od 21 pregledanog objekta, od čega će za 17 objekata biti izrečene mere koje će predškolske ustanove moći da otklone u redovnom postupku.

Preostale četiri ustanove u kojima je složenija situacija dobiće pomoć grada i uprave u otklanjanju nedostataka ili će, ukoliko to ne bude moguće, morati da se izmeste u druge adekvatne prostore.

Gak je rekao da će prosvetni inspektori do kraja ove nedelje obići još 30 vrtića, navodi se u saopštenju.

Neki vrtići, kako je naveo, uopšte nemaju evidenciju broja dece, ali uredno potražuju novac za refundaciju od grada, a nejasno je i kako procenjuju broj poručenih obroka za decu koji bi morao da se poklapa sa brojem prisutne dece.

"U nekim slučajevima zatekli smo čak i četiri puta manji broj poručenih obroka u odnosu na broj dece u evidenciji", naveo je Gak i dodao da će se utvrditi da li je lažiran dolazak dece ili se štedelo na hrani.

Kontrolisane privatne predškolske ustanove imaju rok od pet dana za žalbe na zapisnik inspekcije, a nakon toga će se razmatrati i skidanje sa liste za subvencije Grada Beograda.

"Projekat saradnje sa privatnim vrtićima dao je višestruke pozitivne efekte, ali na zloupotrebe nećemo žmuriti jer je smisao subvencija isključivo pomoć roditeljima, a ne privatnim vrtićima", rekao je Gak i dodao da cilj vanredne kontrole nije zatvaranje vrtića i da će svi kod kojih su uočene nepravilnosti imati rok za ispravljanje nedostataka.

Od početka godine, na ime refundacije dela troškova boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd isplatio je roditeljima 2,5 milijardi dinara za više od 16.000 dece u 332 privatna vrtića, koji su u sistemu subvencija.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...