MILUTIN FOLIĆ: Troškove rušenja divlje gradnje snosiće investitori
Foto: Privatna arhiva

Novac neće ići iz budžeta

MILUTIN FOLIĆ: Troškove rušenja divlje gradnje snosiće investitori

Beograd -

Prema zakonu, troškove rušenja nelegalnih objekata plaćaće isključivo oni koji su zidali na divlje, objašnjava gradski arhitekta Milutin Folić za Kurir.

Naime, primera radi, rušenje divljeg objekta od 100 kvadrata košta oko dva miliona dinara, dok je za šestospratnicu potrebno izdvojiti 15 miliona dinara ili oko 125.000 evra! Međutim, ovi troškovi neće ići iz budžeta.

- Po zakonu, taj novac neće ići na teret građana, već na teret onih koji su i gradili na divlje. I pored velikih pritisaka na državu i gradsku upravu, koji su počeli nakon što smo pokrenuli pitanje divlje gradnje, istrajaćemo u ovoj borbi jer ovaj problem moramo rešiti ako želimo da Beograd i Srbija idu napred - rekao je Folić.

Da podsetimo, pre dva dana su na snagu stupile Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju kojima se brže i lakše donosi rešenje o uklanjanju nelegalnih objekata. Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno rešenje kojim se ovaj zahtev odbacuje. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Kurir.rs/J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja