Branko Radujko na čelu GSP

Branko Radujko na čelu GSP

Beograd -
Odlukom skupštine grada na današnjoj sednici razrešen veliki broj direktora gradskih javnih preduzeća i imenovani novi

BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko imenovan je danas na sednici Skupštine Beograda za predsednika Upravnog odbora Gradskog saobraćajnog preduzeća. Te dužnoti razrešen je Bojan Bovan, koji je podneo ostavku. Odlukom Supštine Beograda vršilac dužnosti direktora Beograd puta biće Goran Aleksić. Razrešen je direktor Hipodroma Beograd Boris Ivković, kao i direktor Javnog preduzeća za uređenje, korišćenje i održavanje "Ada Ciganlija" Zoran Gajić koji je podneo ostavku na lični zahtev. Odbornici su razrešili dužnosti i v.d direktora Gradskog stambenog Danila Vuksanovića, a na njegovo mesto imenovan je Veselin Marković. Sa mesta predsednika Upravnog odbora Infostana razrešen je Goran Bujić, a na tu funkciju imenovan je Bojan Milić. Razrešen je dužnosti i predsednik Upravnog odbora Beograd puta Dejan Stefanović, a na to mesto imenovan je Vladimir Jezdimirović. Na mesto dosadašnjeg predsednika Upravnog odbora Gradskog stambenog Dejana Živkovića imenovan je Dejan Bulajić. Na sednici Skupštine Beograde, na kojoj se raspravlja i o rebalansu ovogodišnjeg gradskog budžeta, određena je pauza jer su neki odbornici podneli ostavku i treba da se utvrdi ko će im zameniti.Rebalansom budžeta Grada Beograda predloženo je smanjenje deficita sa 8,98 milijardi na 8,64 milijradi dinara. Ukupna primanja budžeta, kako je predloženo, biće 93,6 milijardi, a rashodi 102,2 milijarde dinara. Predviđeno je da se Grad Beograd u 2012. godini zaduži kod domaćih banaka za 677,8 miliona dinara, a taj novac će biti iskorišćen za nabavku vozila za predškolske ustanove i uređenje ulica. Planirano je i zaduženje kod inostranih banaka u iznosu od 9,55 milijardi dinara, odnoso 79,6 miliona evra. Deo tih kredita biće uzet od Evropske investicione banke i to 50 miliona evra za izgradnju pristupnica za most na Adi, a 9,3 miliona evra za obnovu Beograda. Od Evropske banke za obnovu i izgradnju (EBRD) Grad će za unapređenje javnog saobraćaja i infrastrukturu pozajmiti 20,2 miliona evra. Novac za finansiranje budžetskog deficita i otplata duga od 3,46 milijarde dinara, kako je predloženo, obezbediće se prodajom finansijske imovine u iznosu 85 miliona dinara, zatim iz domaćihzaduživanja 1,09 milijardi i inostranih pozajmica 9,55 milijardi dinara. Dodatno će za pokrivanje minusa u gradskoj kasi biti iskorišćena i neutrošena sredstva iz prethodnih godina u iznosu od 1,38 milijardi dinara.

Novi odbornici u beogradskom parlamentu

Skupština grada Beograda verifikovala je mandate nekolicini novih odbornika iz redova Demokratske stranke, SPS i Demokratske stranke Srbije.

Ostavke su prethodno, zbor preuzimanja drugih funkcija u gradu, koje su nespojive sa odborničkim, na ta mesta podneli Aleksandar Šapić, Zoran Đinđić, Nikoleta Tomić, Stojan Nikolić, Branimir Kuzmanović iz DS, Goran Aleksić iz SPS, kao i Aleksandar Popović iz DSS.

Njih su u odborničkim klupama zamenili Gordana Obradović, Miodrag Stojanović, Goran Vujić, Nevena Jokić, Slobodan Molerović i Slađana Popović iz DS i SPS, kao i Dušan Novaković iz DS S. Razrešeni su dužnosti članova UO u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" Milivoje Stojanović, u "Sava centru" Mirjana Dragaš i u "Beogradskoj tvrđavi" Stefana Miladinović.

Usvojena Odluka o izmenama i dopunama Gradske uprave

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Odluku o izmenama i dopunama Odluke o Gradskoj upravi.

– U okviru ovih izmena najznačajnija novina se odnosi na uspostavljanje Komunalne policije kao unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave, kao i konstituisanje sekretarijata za poljoprivredu kao posebne unutrašnje organizacione jedinice.

Takođe, spojiće se sekretarijati za obrazovanje i dečju zaštitu, ukinuti Kabinet zamenika gradonačelnika, a delokrug Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju i Agencije za javne nabavke prilagoditi novim zakonskim rešenjima, dok će se poslovi Sekretarijata za privredu preciznije odrediti posle izdvajanja Sekretarijata za poljoprivredu – istakao je sekretar za upravu grada Beograda Milan Brkljač.

On je ukazao da zbog navedenih promena neće biti potrebno da se obezbede dodatna finansijska sredstva, kao ni povećanje broja zaposlenih.

Kada je reč o formiranju Sekretarijata za poljoprivredu, Brkljač je dodao da su donošenjem novog zakona o poljoprivrednom zemljištu i zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju značajno povećane nadležnosti jedinice lokalne samouprave odnosno grada Beograda.

Na teritoriji grada Beograda, kako je precizirao, ima oko 217 hiljada hektara poljoprivredne površine, koja čini blizu 65 odsto ukupne površine prestonice, što pokazuje značajan potencijal razvoja te grane.

Kada je reč o spajanju sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, smatra se da će njihovim spajanjem i delovanjem sa jednog mesta doći do efikasnijeg obavljanja poslova koji su od izuzetnog značaja za grad Beograd, zaključio je Brkljač.

Odbornici su prethodno doneli Odluku o prestanku trajanja mandata određenom broju odbornika, kao i imenovanju novih na upražnjena mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track