OTKRIVENA MISTERIJA MARIJINE ČESME NA BANOVOM BRDU: Beograđani su odgovor tražili godinama, ali ako je ovaj post istinit... (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

Mariji u znak sećanja...

OTKRIVENA MISTERIJA MARIJINE ČESME NA BANOVOM BRDU: Beograđani su odgovor tražili godinama, ali ako je ovaj post istinit... (FOTO)

Beograd -

BEOGRAD - "Mariji u znak sećanja" ugravirano je na česmi u parku na Banovom brdu...

Česma sa posvetom godinama se nalazi tu, ali ni građani, ni najstariji radnici gradskih firmi koje održavaju park ne znaju da kažu ko je bila Marija. U međuvremenu su se isprele i dve legende.

foto: Youtube Printscreen

Jedna od legendi koja kruži govori o ljubavi mladića i devojke po imenu Marija, te da je on podigao česmu baš na mestu gde su se sastajali, jer je želeo da i posle njih ostane trag o njihovoj romantičnoj vezi.

Druga legenda, znatno verovatnija, ali i tužnija, kaže da su roditelji podigli spomen-česmu u znak sećanja na svoju tragično stradalu ćerku koje se svakodnevno igrala na mestu gde je kasnije podignuta česma.

I građanima Banovog brda je ova česma misteriozna, jer su čuli priče o njoj, ali nigde ne mogu da saznaju prave informacije.

foto: Google Plus

- Više puta smo mi roditelji koji dovodimo decu u ovaj parkić pričali o česmi. Niko sa sigurnošću ne zna ko je Marija. Znamo da postoje te dve verzije priče, ali su obe neproverene. Nikada nismo upoznali nekog ko bi sa sigurnošću mogao da nam kaže ko je ta Marija - rekla je Marija M, majka petogodišnjeg Lava.

U "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji", preduzeću nadležnom za sve česme i fontane na području grada, kažu da nemaju takav podatak, ta da su je samo dobili na upravu. Slavinu koja nedostaje, kažu, uskoro će ponovo postaviti.

Do pre deceniju i po, ova kao i druge česme u parkovima, bile su u nadležnosti "Zelenila Beograd". Stariji radnici u ovom preduzeću smatraju da je druga legenda bliža istini, jer su, kažu, sretali muškarca i ženu kako posećuju česmu.

- Kolege koje rade na Čukarici ne znaju kako se zovu Marijini roditelji. Kažu i da su ih viđali ponekad kada donesu cveće, ali da ih nisu sretali sigurno dve-tri godine - kaže Mirjana Tucarević, PR "Zelenila".

(Kurir.rs/Blic/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track