Najnovije vesti

BESPLATNO TESTIRANJE NA HIV: Najbitnije da se infekcija otkrije na vreme i da se započne lečenje
Foto: Profimedia

SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-A

BESPLATNO TESTIRANJE NA HIV: Najbitnije da se infekcija otkrije na vreme i da se započne lečenje

Beograd

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se obeležava pod sloganom “Saznaj svoj status”, a svi zainteresovani građani moći će da se besplatno savetuju i testiraju u subotu u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

 

Kako je saopštila ova zdravstvena ustanova, testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od osam do 13 časova.

- Ove godine se u svetu 1. decembar obeležava po 30. put, sa ciljem da se skrene pažnja na javnozdravstveni značaj HIV pandemije i pokaže međunarodna solidarnost. Za dug i kvalitetan život sa HIV-om najbitnije je da se infekcija otkrije na vreme i započne lečenje - saopšteno je iz GZZJZ.

 

Ističe se da je terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima.

 

- Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine najveći broj inficiranih osoba registruje u Beogradu. Takođe, znatan procenat inficiranih osoba sazna za infekciju u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje od AIDS-a i umiranje. Procenjuje se da oko 1.000 osoba u Srbiji još uvek ne zna da je inficirano. Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Dijagnostikovati HIV kod 90% procenjenog broja osoba koje žive sa HIV-om, obezbediti lečenje 90% pacijenata sa HIV infekcijom i postići nedetektibilnu virusnu aktivnost kod 90% lečenih - zaključuje se u njihovom saopštenju.

 

Kurir.rs/ M.B./ Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...