Najnovije vesti

HLADNI RADIJATORI ISPRAZNILI ŠKOLU: Osnovna škola Stefan Nemanja na Senjaku bez grejanja i bez đaka!
Foto: Espreso.rs/Filip Plavčić

problemi sa instalacijama

HLADNI RADIJATORI ISPRAZNILI ŠKOLU: Osnovna škola Stefan Nemanja na Senjaku bez grejanja i bez đaka!

Beograd

Umesto graje dece ispred Osnovne škole Stefan Nemanja već nekoliko dana vlada muk. Naime, u OŠ na Senjaku temperatura je skoro izjednačena onoj napolju. Epilog? Hladni radijatori, deca koja na časovima sede u jaknama i smrzavaju se.

 

foto: Espreso.rs/Filip Plavčić

Oko 350 đaka ove škole od utorka ne pohađa nastavu zbog problema sa grejanjem. Hladne učionice skratile su prošle nedelje časove na pola sata, a đaci i nastavnici su se grejali kaloriferima, grejalicama i uljnim radijatorima, dok su hodnici i pomoćne prostorije u školi bile hladne.

 

Uprkos veselim bojama unutar OŠ Stefan Nemanja, prazne učionice i hodnici stvaraju sablasnu sliku. Problem sa kojim se škola suočava traje decenijama, a sve dok se škola ne priključi na sistem grejanja na gas, čime će se trajno rešiti problemi sa zagrevanjem učionica, đaci se ili izmeštaju ili izostaju sa nastave.

 

Naime, iz škole navode da je do problema došlo, jer kotlovi nisu bili očišćenji i da uprkos što se odmah prionulo na rešavanje problema, nakon što je ponovo založeno, osigurači na pokretačkoj pumpi su "otišli", te sad se radi na zameni pumpe, čišćenju kotlova i očekuje se da škola od ponedeljka ponovo otvori vrata za đake, ali sa istim sistemom grejanja kao i dosad, ali i pod uslovom da roditelji pristanu na to.

 

foto: Espreso.rs/Filip Plavčić

Direktor škole Sava Jerković, u razgovoru za portal Espreso.rs rekao je da problemi sa grejanjem traju godinama unazad, da je nedavno došlo do katastrofe i da je to razlog zbog kojeg je škola od utorka prazna.

 

- Sređivali smo deo od kotla do dimnjaka, u ponedeljak smo sve popravili, kotao je bio pušten u pogon i radijatori su bili topli. Međutim, tokom prepodneva došlo je do zagušenja cevi i stvaranja manje količine dima na prvom spratu. Odmah smo kontaktirali sa nadležnim službama koje su zadužene za održavanje, a učenike iz predostrožnosti poslali kućama - priča Jerković i dodaje:

 

- Bojimo se da eventualno ne dođe do još nekih problema, nepredviđenih, zato ćemo na Savetu roditelja večeras ponuditi dve opcije. Da deca još nekoliko nedelja ne idu u školu, dok se u potpunosti ne uverimo da više neće biti kvarova ili da se nastava pohađa u Vojnoj gimnaziji.

 

foto: Espreso.rs/Filip Plavčić

Hladne učionice OŠ Stefan Nemanja zabrinule su roditelji, koji su putem društvenih mreža iskazali svoje nezadovoljstvo. Buru među građanima izazvala je i informacija da je roditeljima traženo da decu u školu pošalju sa grejalicama.

 

Jerković navodi da o tome ne zna ništa, ali da je škola koristila dodatne sisteme grejanja.

 

- Mi u svakoj učionici imamo karolifere koji su dodatno grejali. Prošle nedelje nismo imali, skratili smo časove, jer nismo imali grejanje, ali su deca pod tim i takvim uslovima bila ovde. Naravno, kad im je bilo hladno, odlazili su uz znanje roditelja kući, jer nismo hteli da rizikujemo njihovo zdravlje i nismo ih obavezivali da budu u školi.

 

Vladimir Novaković iz opštine Savski venac, u razgovoru za Espreso.rs navodi da se postojeći sistem servisira i da očekuju da grejanje bude pušteno od nedelje.

 

foto: Espreso.rs/Filip Plavčić

- Trebalo bi da se u ponedeljak postigne radna temperatura i da se sistem u potpunosti osposobi. Sistem gasifikacije će se sprovesti najkasnije do kraja januara, ali za to je potrebno dosta vremena - kaže Novaković.

 

Sistem daljinskog grejanja u Beogradu pokriva 65 odsto osnovnih škola i 84 odsto srednjih škola, tačnije u sistemu još uvek nije gotovo trećina osnovnih i šestina srednjih škola.

 

U Beogradu postoji oko 200 osnovnih škola, što znači da oko 70 škola nije u sistemu daljinskog grejanja.

 

Od 73 srednjih škola, što je ukupan broj istih na teritoriji Beograda, više od deset još uvek za potrebe grejanja koristi alternativne načine i čeka na ulazak u sistem daljinskog grejanja.

 

Da li će đaci OŠ Stefan Nemanja nastavu nastaviti da pohađaju u komšiluku, dok ne uvedu novo grejanje, znaće se večeras nakon sastanka sa Savetom roditelja.

 

Podsetimo, ministar odbrane Aleksandar Vulin dao je dozvolu da deca pređu u učionice Vojne gimnazije, koja se takođe nalazi na Senjaku.

 

(Kurir.rs/Espreso.rs, M.Božinović)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...