ŽANDARMERIJA U AKCIJI: Izvučena avionska bomba iz Drugog svetskog rata pronađena u Savi kod Starog tramvajskog mosta (FOTO)
Foto: MUP Srbije

odneta na uništenje

ŽANDARMERIJA U AKCIJI: Izvučena avionska bomba iz Drugog svetskog rata pronađena u Savi kod Starog tramvajskog mosta (FOTO)

Beograd -

Beograd je bombardovan više puta tokom 20. veka

BEOGRAD - Pripadnici Žandarmerije izvukli su danas u toku pre podneva avio-bombu iz Save, koja je pronađena pre nekoliko dana u blizini Starog tramvajskog mosta, a za koju se pretpostavlja da potiče iz perioda Drugog svetskog rata.

Kako je rekao Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pripadnici MUP-a uklonili su bombu, koja je odneta na uništenje.

Ronioci su u subotu pronašli aviobombu u Savi, u blizini Starog mosta, na dubini od sedam metara i na oko dva metra od drugog stuba tramvajskog mosta, dok su pretraživali dno reke, u okviru jedne od pripremnih faza za izgradnju novog mosta, na istom mestu.

Bajić je pojasnio da se obavljaju istražne bušotine za buduće stubove, a da bi se one uradile bezbedno, propisano je da se u zoni priobalja Save i u samom rečnom dnu moraju istražiti područja, od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava iz perioda Prvog i, pre svega, Drugog svetskog rata.

"Prilikom svih radova na povšini zemlje ili ispod nje, obaveza svakog ko izvodi radove je da izvrši snimanje sondom. Kada se tokom bušenja naiđe na sumnjiv objekat, ono se zaustavlja, rade se detalje analize i rezultati su pokazali da je reč o bombi. Bušeje je bilo obustavljeno, dok se nije završio posao danas", rekao je Bajić.

Beograd je bombardovan više puta tokom 20. veka i pretpostavlja se da pronađena neekseplodirana bomba potiče iz Drugog svetskog rata.

O pronalasku bombe policiju su obavestili iz firme PMC Inženjering, koja je angažovana za ispitivanje dna reke u funkciji izgadnje novog mosta preko Save.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track