REVIZORI DRI OTKRILI MULJANJE U INFOSTANU: Solidarna pomoć isplaćena i direktorima
Foto: Shutterstock

ALAVO

REVIZORI DRI OTKRILI MULJANJE U INFOSTANU: Solidarna pomoć isplaćena i direktorima

Beograd -

Rukovodstvo "Infostana" u 2017. isplatio po 22.620 dinara svim zaposlenima na ime siromaštva, pa i tadašnjem direktoru Marku Mitiću, čija je mesečna plata bila 155.000 dinara

Rukovodstvo JKP "Infostan tehnologije" nezakonito je 2017. godine isplatilo solidarnu pomoć u iznosu od 22.620 dinara svim zaposlenima, pa čak i direktorima, odnosno samima sebi, otkrila je Državna revizorska institucija tokom kontrole poslovanja ovog preduzeća u 2017.

Solidarna pomoć se isplaćuje za poboljšanje materijalnog položaja najsiromašnijih zaposlenih, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je materijalno ugrožen bio i tadašnji direktor "Infostana" Marko Mitić, koji je, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno zarađivao 155.000 dinara. Mitić je 24. septembra ove godine prestao da obavlja funkciju direktora "Infostana", a na njegovo mesto je postavljen Strahinja Danilović.

"Preduzeće je bez utvrđenih kriterijuma isplatilo solidarnu pomoć radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog položaja svim zaposlenim uključujući i rukovodstvo u jednakom neto iznosu od 22.620 dinara i na taj način je dalo mogućnost dodele ove vrste pomoći i zaposlenima koji nisu u nepovoljnom materijalnom položaju", navodi se u izveštaju DRI o poslovanju "Infostana".

Advokat Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, ističe da rukovodstvu "Infostana" nije bila ideja da isplatom solidarne pomoći pomogne materijalno ugroženim radnicima, već da se nađe fiktivni pravni osnov za isplatu 13. plate. - Izvršena je linearna isplata koja je definisana kao solidarna pomoć, a evidentno je da ona to nije, već da je na taj način stvoren pravni osnov za isplatu 13. plate. Na taj način oštećeni su građani kao krajnji korisnici i budžet Grada Beograda, jer mu je umanjen prihod po osnovu umanjene dobiti zbog povećanih rashoda poslovanja "Infostana". To je pokazatelj bahatosti i rasipništva u javnim preduzećima i Grad Beograd bi trebalo da pojača svoj nadzor nad njihovim poslovanjem i da ovakve nepravilnosti utvrdi pre DRI - kaže Ninić.

U JKP "Infostan tehnologije" kažu da je isplata solidarne pomoći u 2017. bilo stanje zatečeno od prethodnog rukovodstva. - JKP "Infostan tehnologije" je preduzelo neophodne mere, postupilo po dostavljenim preporukama DRI i uklonilo uočene nepravilnosti nastale u prethodnom periodu - kažu u "Infostanu".

Ostale nepravilnosti u poslovanju "Infostana" u 2017:

- Nezakonitim povećanjem koeficijenata za najmanje sedam radnih mesta za zarade isplaćeno 1,49 miliona dinara više nego što je trebalo - Isplatili su 469.000 dinara više zaposlenima na ime troškova za dolazak na posao i odlazak s posla - Nisu uplatili 839.000 dinara doprinosa za socijalno osiguranje za plaćenu naknadu za dolazak na posao i odlazak s posla zaposlenima na privremenim poslovima - Zbog pogrešne osnovice zaposlenima je isplaćeno 55.000 dinara više po osnovu minulog rada - Pri obračunu prosečne zarade za 2017. nisu uzeli u obzir isplaćene iznose za regres za korišćenje godišnjih odmora - Pravilnikom o sistematizaciji poslova nije utvrđena vrsta zahtevane stručne spreme za sva radna mesta - Kolektivni ugovor preduzeća ne sadrži vrednost koeficijenta za poslove, što je jedan od elemenata za obračun zarade zaposlenih Brojke 186 zaposlenih imao je "Infostan" u 2017. godini 4.207.320 dinara isplatio je "Infostan" zaposlenima na ime solidarne pomoći u 2017.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track