BEOGRAD KONAČNO DOBIJA GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA: Evo gde će se nalaziti i kako će izgledati (FOTO)
Foto: Profimedia

Napokon

BEOGRAD KONAČNO DOBIJA GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA: Evo gde će se nalaziti i kako će izgledati (FOTO)

Beograd -

Biće urađeno prema svetskim standardima i podeljeno na tri celine. Očekuje se da radovi počnu na jesen, kaže Milutin Folić, glavni urbanista

Više od 30 godina se najavljuje da će Beograd dobiti groblje kućnih ljubimaca, a sad će se napokon ta ideja i realizovati.

Nalaziće se u Bloku 51, imaće 2.300 mesta za sahranjivanje i zauzimaće površinu od 1,54 hektara.

foto: Beoinfo

- Idejno rešenje je već usvojeno, a u toku je izrada tehničke dokumentacije. Izvođač radova bi mogao da bude izabran na jesen, nakon rebalansa budžeta u julu, i očekuje se da će tada početi radovi - izjavio je Milutin Folić, glavni urbanista Beograda:

- Groblje će biti urađeno prema svetskim standardima i biće podeljeno na tri celine. Prva celina će predstavljati administrativnu zonu, druga će biti namenjena za sahranjivanje a treća će biti krematorijum, gde će biti smešten i objekat za upravljanje telima životinja.

foto: Beoinfo

Biće to šumsko-parkovsko groblje, koje će imati i pešačke staze. Prostor za sahranjivanje će sadržati trg za ispraćaje, parcele za rozarijume (kasete za čuvanje urni na zemlji) u i kolumbarijume (kasete na zidu). Takođe će imati parcele za grobove u nizu i prostor za zajedničko sahranjivanje. Planiran i ružičnjak "Vrt sećanja". Vlasnici ljubimaca moći će da biraju tri tipa grobnih mesta, u zavisnosti od veličine životinje.

Elvir Burazerović iz Organizacije za dobrobit životinja i zaštitu životne sredine ORCA kaže da mu nije jasno zašto se toliko dugo čekalo na realizaciju.

- Veoma su nam potrebna groblja za kućne ljubimce, naročito zato što kad s nekim provedete 15 godina, on postane deo vaše porodice. Takođe verujem da će Beograd biti primer drugim gradovima - istakao je Burazerović i dodao da su vlasnici morali da se snalaze:

- Neki su ljubimce odnosilu u spalionice ili komunalno preduzeće, dok su ih drugi sahranjivali kod prijatelja ili rođaka na selu. Parkovi su postali prava groblja kućnih ljubimaca, ali je to zabranjeno zakonom i loše po životnu sredinu.

ČINJENICE 1.500 grobnih mesta imaće groblje u Bloku 51 800 mesta je predviđeno za urne 21 parking mesto biće obezbeđeno 2 parking mesta imaće osobe sa invaliditetom

Zasad Moguća kremacija

Dok groblje ne bude otvoreno, građani koji ne žele ili ne mogu sami da sahrane svoje ljubimce mogu da ih kremiraju po ceni od 3.500 do 21.000 dinara (u zavisnosti od težine ljubimca). Preuzimanje preminulih ljubimaca od strane nadležnih službi kreće se od 1.200 do 4.100 dinara.

Snalaze se Divlja groblja na Miljakovcu i Adi

Postoje i divlja groblja za kućne ljubimce, a najviše ih ima u okolini Beograda. Najviše ljubimaca je sahranjeno u Miljakovačkoj šumi, na Adi, Savskom i Dunavskom keju.

Kurir.rs/Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track