OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVI CENTAR BEOGRADA! Pogledajte novi izgled Savskog trga i Skvera! (FOTO)
Foto: Grad Beograd

rekonstrukcija

OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVI CENTAR BEOGRADA! Pogledajte novi izgled Savskog trga i Skvera! (FOTO)

Beograd -

Rekonstrukcija Savskog trga i Skvera na uglu Karađorđeve i Travničke počeće ove godine, a gradski čelnici kažu da će plato ispred stare železničke stanice biti novi centar grada. Kao što na Trgu republike dominira spomenik knezu Mihailu, na ovom skveru centralna firugra biće spomenik Stefanu Nemanju, koji će biti visok kao šestospratnica.

Prva nagrada u iznosu od 50.000 evra dodeljena je radu autorskog tima iz Madrida. Reč je o timu iz kompanije "Fenwick Iribarren Arćitects", koga čine Mark Fenvik i Havijer Iribaren.

foto: Grad Beograd

Na konkurs je stiglo ukupno 25 radova domaćih i stranih arhitekata.

Prema rečima člana žirija i dosadašnjeg gradskog urbaniste Milutina Folića, autori predlažu stvaranje velikog trga kružnog oblika u obliku kružnog bulevara koji zauzima čitav prostor ispred i iza zgrade Železničke stanice, budućeg Muzeja istorije Srbije.

foto: Grad Beograd

„Autori nastoje da stvore centralni prostor u težištu istorijskog i modernog grada na priobalju. Kombinovana kompozicija velikog Savskog trga objedinjuje zeleni prsten kružnog bulevara koje se nastavlja u koncentričnim prstenovima zelenih površina i, radijalnu mrežu produženja okolnih ulica, usmeravajući prilaze i poglede ka središtu trga koji određuje memorijalna platforma u obliku postamenta duž zgrade budućeg muzeja”, objašnjava Folić, naglašavajući da tom kompozicijom trg dobija oblik amfiteatra, koji će postati najveće socijalno i istorijsko pozorište u gradu.

U objašnjenju ovaj član konkursnog žirija objašnjava da je platforma ispred zgrade muzeja u funkciji gradske pozornice.

foto: Grad Beograd

„Postavljanjem spomenika u osi Nemanjine ulice postignuta je dinamična ravnoteža između trga, arhitekture i spomen obeležja u proširenom fokusu zaokruženog prostora. Autori su uspeli da povežu reprezentativnu i društvenu namenu trga, koji će dobro služiti kako u masovnim protokolarnim, memorijalnim i kulturnim događajima, tako i u svakidašnjim aktivnostima korisnika i posetilaca trga”, zaključuje Folić.

Po pobedničkom rešenju, tramvajske šine biće premeštene u sredinu kružnog bulevara. Rekonstruisani trg imaće dopunske sadržaje i urbani mobilijar.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track